Ehkäisy huolettaa kahta kolmasosaa naisista

Lähes kahdella kolmasosalla naisista on ehkäisyyn liittyviä huolia, ilmenee lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -suosituksista. Eri ehkäisymenetelmiin liittyy myös virheellisiä uskomuksia. Etenkin hormonaaliset ehkäisymenetelmät herättävät kysymyksiä.

Uusi käypä hoito -suositus ohjaa terveydenhuollon ammattilaisia etsimään kullekin potilaalle sopivaa ehkäisymuotoa. Suosituksen laatijoiden mukaan valinnanvaraa on, ja sopiva, turvallinen ehkäisykeino löytyy jokaiselle.

Suosituksessa korostetaan, että ehkäisymenetelmän valinnan tulee perustua potilaan toiveisiin ja realistiseen tilanneselvitykseen. Myös nuorilla on oikeus ehkäisyyn. Nuoren tulisi päästä ehkäisyvastaanotolle viikon kuluessa.

Käypä hoito -työryhmän mukaan yhdistelmäehkäisyvalmisteiden aiheuttama laskimotukosriski arvioidaan usein korkeammaksi kuin se todellisuudessa on. Raskaus tai tupakointi aiheuttaa huomattavasti suuremman tulppariskin. Riskiä voi pienentää olemalla tupakoimatta, liikkumalla säännöllisesti ja välttämällä ylipainoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.