Ei automaattisia korvauksia – Hus perustaa selvitysryhmän neulavirheen vuoksi

Ryhmä muodostetaan Huslabin ulkopuolelta, jotta tapahtuneesta saadaan neutraali selvitys.

Tarttuville taudeille Huslabin toimipisteessä Helsingissä mahdollisesti altistuneet potilaat eivät saa automaattisesti korvauksia, kerrotaan Potilasvakuutuskeskuksesta. Potilasvahinkolain mukaan potilas on oikeutettu korvauksiin, jos terveyden- ja sairaanhoidon toiminnasta on aiheutunut sairaus, ruumiinvamma tai kuolema.

– Virheellisyys toiminnassa ei vielä yksinään oikeuta korvauksiin, vaan vahinkoa pitää olla tapahtunut, sanoi korvauslakimies Saija Mäenpää Potilasvakuutuskeskuksesta perjantaina.

Henkisestä kärsimyksestä maksetaan korvauksia ainoastaan poikkeustapauksissa.

– Olemme korvanneet tapauksissa, joissa potilas on saanut väärän hiv- tai syöpädiagnoosin ja elänyt psyykkisen kuorman kanssa pitkään. Ja lopulta on paljastunut, että diagnoosi on ollut virheellinen. Yleisperiaatteena on, että henkisestä kärsimyksestä ei makseta, Mäenpää kertoi.

Parikymmentä potilasta altistui mahdollisesti hiville sekä B- ja C-hepatiitille Huslabin Helsingin Kampin-toimipisteessä keskiviikkona, koska näytteenottaja oli käyttänyt edellisenä päivänä käytettyjä neuloja.

Valvira sai uuden raportin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ilmoitti perjantaina perustavansa puolueettoman selvitysryhmän tutkimaan Huslabissa tapahtunutta neulasekaannusta.

– Ryhmä muodostetaan Huslabin ulkopuolelta, jolloin saadaan ehdottoman neutraali selvitys siitä, mitä virhetilanteessa todellisuudessa tapahtui, miten näin pääsi käymään ja mitä täytyy vielä tehdä, jotta tällaista ei voi enää sattua uudestaan, sanoi Huslabin toimitusjohtaja Piia Aarnisalo.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira puolestaan sai perjantaina Huslabista uuden raportin tapahtumista, ja nyt raportin sisältöä arvioidaan siellä tarkkaan. Samalla selvitetään näytteenottajan toimintaa, prosesseja ja tarviketurvallisuutta kuten neuloja.

– Tämä oli ikävä, poikkeuksellinen tapahtuma. Jos tästä pitää löytää jotain hyvää, niin se on, että työntekijä kertoi itse heti tapahtumasta. Hän ei salaillut tapahtumaa. Huslab ryhtyi heti nopeaan selvitystyöhön ja potilasturvallisuuden varmistamiseen. Toiminta oli meidän mielestämme asianmukaista, sanoi Valviran ryhmäpäällikkö, lääkintöneuvos Markus Henriksson.

Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola kertoi perjantaina päivällä, että Valviralta tai asianosaisilta ei ollut tullut poliisille tutkintapyyntöä asiassa.

Potilaat seurannassa puoli vuotta

Tarttuville taudeille mahdollisesti altistuneista 19 potilaasta viimeinen tavoitettiin perjantaiaamuna. Potilaat ovat tartuntariskin takia seurannassa puoli vuotta.

Potilaiden kanssa on sovittu B-hepatiittirokotuksista, kertoi infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen Husista. Hän korosti, että näin vanhasta neulasta voisi mahdollisesti tarttua B-hepatiitti, mutta muiden tautien osalta riski on äärimmäisen vähäinen.

– C-hepatiitin osalta tartuntariski on käytännössä nolla, mutta B-hepatiitti voi säilyä kuivuneessa neulassa pidemmän aikaa. Eikä maailmassa ole koskaan hiv tarttunut neulasta, joka on seissyt näin pitkään. Hivin osalta tartunnan riski on teoreettinen, Järvinen sanoi.

lisäksi faktalatikko ja tuoretta kuvaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.