"Ei ole käsitystä, että sote ja valinnanvapaus olisivat lykkääntymässä"

Saarikko: Asiakasseteli voi olla käytettävissä esimerkiksi asumis-, kuntoutus- tai kotipalveluihin.

Hallitus joutui ottamaan muutaman päivän lisäajan tulkitessaan maanantaina julkistamaansa sopua sote-palveluiden valinnanvapauslaista. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kuitenkin kiisti uudistuksen olevan vaarassa.

– Ei ole käsitystä, että sote ja valinnanvapaus olisivat lykkääntymässä, sillä muutaman päivän lisäaika on jo sunnuntaina sovittu menettelytapa, Saarikko sanoi eduskunnassa.

Pitkään väännetyn ratkaisun sote-uudistuksen valinnanvapaudesta oli kuitenkin määrä olla tänään hallituksen eduskuntaryhmien käsittelyssä, mutta nyt laki menee ryhmien käsittelyyn vasta ensi viikolla.

– On mahdollista ja tavoiteltavaa, että esitys lähtee lausuntokierrokselle marraskuussa. Kyse on enää muutaman yksityiskohdan hiomisesta, Saarikko sanoi.

Uusi lakiluonnos on tarkoitus lähettää lausunnoille marraskuussa. Eduskunnan käsittelyyn se tulee maalis-huhtikuussa.

Risikko: Asiakassetelin käytöstä ei kiistaa

Kokoomuksella ja keskustalla on ollut eriävät käsitykset valinnanvapauteen sisältyvän asiakassetelin käytöstä. Kokoomuksen tulkinnan mukaan asiakassetelin käyttö olisi selkeästi laajempaa.

Saarikko taas korostaa perustuslakivaliokunnan edellyttäneen kesällä, että asiakassetelin sääntelyn on oltava tarkempaa. Hänen mukaansa esityksessä on oltava pykälä, jossa on listattu mihin seteli on käytettävissä. Hänen mukaan valinnanvapauteen sisältyvä asiakasseteli voi olla käytettävissä esimerkiksi asumis-, kuntoutus- tai kotipalveluihin.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kiisti torstaina, että kokoomuksen ja keskustan välillä olisi asiakassetelin käytön laajuudesta erimielisyyttä.

– Ei meillä ole mitään erimielisyyttä ollut. Meillä on ollut ihan selvää se, mitä kaikkea siihen tulee, Risikko sanoi toimittajille eduskunnassa.

Risikon mukaan valinnanvapauslain viivästymiseen ei liity minkäänlaista dramatiikkaa, vaan kyse on yksityiskohtien viilaamisesta.

– Nyt halutaan varmistaa, että perustuslakivaliokuntaan ei viedä mitään sellaista, mikä kaatuisi siellä.

Risikkokin sanoo, ettei sote-uudistus ole lykkääntymässä valinnanvapauslain viivästymisen takia. Hän uskoo, että valinnanvapautta koskeva lakiesitys lähtee aiemmin kaavaillun mukaisesti marraskuussa lausuntokierrokselle. 

– Kyllä se sieltä tulee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lähde valinnanvapauslain käsittelyn siirtymisestä: Hallituksessa kiista asiakasseteleistä

Saarikko: Valinnanvapauslaki eduskuntaryhmille vasta ensi viikolla