Ei poikkeusta Natura-suojeluun – hallitus hylkäsi hakemuksen Kemihaaran tekojärvestä

Vanhan Vuotos-hankkeen sijoille kaavaillulle tekoaltaalle löydettiin vaihtoehtoja

Hallitus on hylännyt Lapin liiton hakeman poikkeuksen Natura-alueisiin Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavaan liittyen. Kaavassa ehdotettiin vesirakentamista suojelluille Kemihaaran soille eli vanhan Vuotos-hankkeen sijoille, mikä olisi aiheuttanut merkittäviä heikennyksiä Natura 2000 -suojelualueille.

Hallitus ei myöntänyt poikkeuslupaa tekojärvelle, joka olisi muuttanut soisesta alueesta noin 5 000 hehtaaria pysyvästi vesialueeksi. Ympäristöministeriö kertoo, että vaikutusarvioinnissa on löydetty tekoaltaalle vaihtoehtoja, jotka eivät heikennä suojelualuetta.

Suomen Luonnonsuojeluliito iloitsi hallituksen päätöksestä.

– Tämä oli oikeudellisesti selvä asia. Natura 2000-alueita koskeva poikkeuslupaharkinta on oikeudellista harkintaa, jossa poliittisilla näkökohdilla ei ole sijaa, liiton toiminnanjohtaja Päivi Lundvall sanoi tiedotteessa.

Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi oli puolestaan pettynyt ratkaisuun ja huolissaan tekoaltaan vaihtoehtojen seurauksista veronmaksajille.

Sallan rinnelaajennus auki

Alkuperäisessä kaavaehdotuksessa oli mukana myös poikkeuslupahakemus Sallatunturin matkailualueen laajentamisesta Natura-alueelle. Laajentaminen tarkoittaisi käytännössä uuden hissirinteen rakentamista. Hallitus ei kuitenkaan vielä ratkaissut asiaa, sillä Lapin liitto ilmoitti tammikuussa täydentävänsä esitystään.

Poikkeukset Natura 2000 -alueisiin kulkevat hallituksen pöydän kautta. Hallitus voi poikkeuksellisesti sallia heikennyksiä Natura-alueisiin, jos siihen on yleiseen etuun perustuvat painavat syyt eikä muita vaihtoehtoja ole.

Heikennyksiä Natura-alueisiin ei ole tähän mennessä koskaan hyväksytty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.