"Ei viitteitä kyberhyökkäyksestä"

Valviran mukaan potilasturvallisuus vaarantui Suomen suurimman sairaanhoitopiirin alueella.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) toimintaa haitanneesta tietoliikennehäiriöstä ei löytynyt vastaavia havaintoja muista yliopistosairaanhoitopiireistä. Lupa- ja valvontavirasto Valviran ylijohtajan mukaan sosiaali- ja terveysministeriö ehti selvittää tilannetta myös niiden osalta tiistaina.

– Mistään muualta ei raportoitu tällaisia ongelmia, kertoi Valviran ylijohtaja Markus Henriksson keskiviikkona.

Suomen suurimman sairaanhoitopiirin Husin laaja tietoliikennehäiriö oli vaaraksi potilasturvallisuudelle, sanoo Henriksson. Hänen mukaansa vaara ei kuitenkaan aiheuttanut potilasvahinkoja, koska Husissa toimittiin ripeästi potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

Tiedossa ei ole, että järjestelmävian vuoksi potilaille olisi koitunut esimerkiksi läheltä piti -tilanteita. Henriksson korosti puhuvansa niiden tietojen varassa, joita hänellä asiasta oli keskiviikkona iltapäivällä.

Henriksson sanoo, että Husin vikojen syyt on tutkittava perin pohjin, koska tällaista häiriötä ei saisi syntyä.

Laaja tietoliikennevika rampautti tiistaina Husin sairaaloita, ja potilastietojärjestelmässä ilmeni ongelmia myös keskiviikkoaamusta alkaen, joskin Husin mukaan selvästi vähemmän.

Häiriö ilmeni esimerkiksi siten, että kun tutkimuksissa tai hoidossa olevan henkilön potilastietoja haluttiin katsoa tai täydentää, järjestelmä hidasteli tai ei toiminut ollenkaan. Illansuussa Hus ilmoitti, että potilastietojärjestelmä toimi lähes normaalisti.

– Todellinen käyttötesti on torstaiaamuna, jolloin päiväaikainen toiminta käynnistyy, Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi tiedotteessa.

Husin alueella on parikymmentä sairaalaa ja lukuisia pienempiä yksiköitä.

Viivästyksiä hoitoajoissa

Husin mukaan toiminta jatkuu kaikissa sen sairaaloissa. Viivästyksiä ja muutoksia hoitoajoissa saattaa kuitenkin lähipäivinä olla.

Henrikssonin saamat tiedot häiriön syystä eivät viittaa esimerkiksi kyberhyökkäykseen.

– Selvitys on alkanut, ja on ennenaikaista spekuloida tarkkoja syitä, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Valvira: Potilasturvallisuus ollut vaarassa Hus-alueella