Eino ja Pertti nostivat Jyväsjärvestä lähes kymmenkiloisen kalamiesten kauhistuksen – "Mikä ihme tämä oikein on?"

Jyväskyläläiset Eino Korhonen ja Pertti Kabris ovat vuosien mittaan nostelleet Päijänteestä ja Jyväsjärvestä jos jonkinnäköistä ja -kokoista kalaa, mutta eilen keskiviikkona oli mennä överiksi.

Miehet olivat puoliltapäivin Jyväsjärvellä Halssilan uimarannasta hieman keskustaan päin talviverkoilla, kun 55-millisen verkon mukana järvestä nousi lähes raamatullisesti ne kuuluisat kaksi kalaa: yksi tavallisen kokoinen kuha ja sen kaverina varsinainen mötkäle, melkein kymmenkiloinen karppi.

"Mikä ihme tämä oikein on"

Kokemus oli molemmille uusi ja lisäksi sanalla sanoen suuri.

– Mikä ihme tämä oikein on, ihmettelimme, kaksikko kertoi ajatelleensa.

Avannosta karppi saatiin vielä ylös, mutta sen jälkeen sitä ei ollut saada järeällä tainnutuskalikallakaan rauhoittumaan.

Miehet lastasivat saaliinsa punaiseen lastenpulkkaan ja kiskoivat sen rantaan. Pulkasta pyöreäsuinen, noin 80-senttinen ja hyvin pullea karppi vei melkein kaiken tilan.

Vaaka näytti lähes 10 kiloa

Punnitukseen Korhonen ja Kabris veivät kauhistuksensa Jyskän varastomyymälään.

– Vaaka näytti 9,55 kiloa, ja yleisöä kalalle kaupassa muuten riitti, miehet kertoivat.

Punnituksen jälkeen Korhonen ja Kabris kiikuttivat saaliinsa Keskisuomalaiseen, jossa jättiläinen ikuistettiin pyyntimiestensä kanssa.

Miehet yrittivät samalla koko ajan ottaa yhteyttä Keski-Suomen luontomuseoon ja tarjota kalaa sinne. Museo ei ollut kiinnostunut niinkään kalasta, mutta suomuja se kaipasi, jotta niistä voitaisiin määrittää kalan ikä.

Joskus tullut parikymmenkiloinenkin

Kalan kohtaloa Korhonen tai Kabris eivät osanneet ennakoida, kun eivät oikein tienneet, mitä karpista tavataan ruoaksi valmistaa.

– Sitä paitsi meillä on kalaa tarpeeksi niin omaan kuin naapurienkin käyttöön, kerran pari viikossa kalassa käyvät Kabris ja Korhonen tunnustivat.

Vaikka Korhosen ja Kabriksen karppi oli lähes kaikkiin heidän aiempiin saaliisiinsa verrattuna kaikkein isoin, SM-kala se ei vielä ollut.

Suomen vapaa-ajan kalastajien mukaan suurin Suomesta koskaan pyydetty karppi on ollut parikymmenkiloinen.

Toinen netistä löytyvä uutinen kertoo ja näyttää kuvia Tammelan–Forssan seudulta Kaukjärvestä pian neljä vuotta vuotta sitten pyydetystä karpista.

Karpin painoa ei pyytäjä Matti Luostarinen uutisessa kertonut, mutta kalan tärkeät mitat ovat: pituus 95 senttiä ja vatsanympärys 90 senttiä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .