Ekonomistit: Valtion velka voi taittua vuoteen 2018 mennessä

Pankkien pääekonomistit pitävät mahdollisena, että valtion velkaantuminen taittuu vuoteen 2018 mennessä. Jotta tilanteeseen päästäisiin, on talouden käännyttävä kasvuun ja vienti saatava vetämään.

Minihallitusneuvotteluita vetänyt Alexander Stubb (kok.) arvioi torstaina, että velkaantuminen taittuu vuoteen 2018 mennessä ja menokehyksistä kiinnipitäminen onnistuu. Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki pitää oletusta mahdollisena, jos talouskasvun ennusteet toteutuvat ja talous kääntyy kasvuun.

- Silloin velka olisi yli 60 prosenttia suhteessa bruttokansatuotteeseen, jolloin velka olisi korkeahko mutta siedettävissä oleva. Päätökset lisävelan ottamisesta rajoittavat liikkumavaraa talouspolitiikassa tulevina vuosina, Kuoppamäki huomauttaa.

OP-Pohjolan pääekonomistin Reijo Heiskasen mukaan taloudessa täytyy tapahtua paljon ennen vuotta 2018, jotta velkaantuminen taittuisi.

- On selvää, että seuraava hallituskin tulee mukaan kuvioihin ja tekee päätöksensä, joten näin pitkälle menevistä asioista on hankala mennä sanomaan, Heiskanen sanoo.

Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan kaikki riippuu siitä, lähteekö Suomen vienti vetämään ja onko Suomella kilpailukykyä. Hän pitää ennustetta realistisena, jos rakenneuudistukset ja työmarkkinoita uudistavat toimet saadaan vietyä loppuun.

Danske Bankin Kuoppamäen mukaan hallituspuolueiden sopima 1,1 miljardin euron kasvu- ja työllisyyspaketti istuu nykyiseen taloustilanteeseen kohtalaisen hyvin. Hän uskoo paketin tukevan työllisyyttä ja parantavan ostovoimaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että talouden kääntäminen kasvuun riippuu ensisijaisesti siitä, mitä viennin puolella tapahtuu.

Nordean Kangasharjun mielestä pieni 4-5 vuoden paketti sopii tilanteeseen hyvin. Hän pitää hyvänä, että paketin painopiste keskittyy elvyttämisen sijaan pitkän aikavälin rakenteiden uudistamiseen.

Paketti ei laajemmin muuta valtiontalouden tilannetta suuntaan tai toiseen, sanoo OP-Pohjolan Heiskanen. Hänen mukaansa olennaista talouden elpymisen kannalta on rakennepoliittisen ohjelman vieminen eteenpäin.

Pääekonomistit pitävät sovittujen verohelpotusten kansantaloudellisia vaikutuksia vähäisinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.