Ekonomistit: Yhteiskuntasopimuksen tehot olisivat olleet miljardiluokkaa

Jos yhteiskuntasopimus olisi saatu aikaiseksi, julkisen talouden säästöpaineet olisivat voineet saada miljardiluokan helpotuksen. Näin arvioivat useat työmarkkinajärjestöjen ekonomistit STT:lle.

– Valtion säästötarpeesta olisi saatu melkein miljardi pois, ja kunnista ehkä puoli miljardia. Lisäksi kestävyysvajeen vaatimista rakennemuutoksista olisi ehkä myös tullut miljardi, sanoo STTK:n pääekonomisti Ralf Sund.

Valtiovarainministeriö on arvioinut julkisen talouden sopeutustarpeeksi tällä vaalikaudella kuusi miljardia euroa. Sopeutukset tarkoittavat säästöjä tai tulonlisäyksiä kuten veronkorotuksia. Kestävyysvajeen arvioidaan lisäksi vaativan pitkällä aikavälillä neljän miljardin lisäsopeutuksia.

Valtiovarainministeriön mukaan kokonaisverotusta ei kuitenkaan voi kiristää työllisyyssyistä, jolloin työkalupakkiin jäisivät lähinnä säästöt.

Hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk.) kertoi yhteiskuntasopimusneuvottelujen kariutumisesta eilen. Tuleva hallitus joutuu haalimaan sopeutusmiljardit kasaan ilman sitä.

– Joudutaan leikkaamaan käytännössä katsoen kaikesta, ennustaa Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen.

Useiden ekonomistien mukaan leikkaustarve on niin iso, että tulonsiirrot, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä koulutus eivät välty leikkurilta.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan yhteiskuntasopimuksella helpotusta olisi tullut etenkin pitkän aikavälin rakenteelliseen alijäämään, mutta välittömään sopeutustarpeeseen vaikutusta ei olisi ollut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.