Eläinlääkärit: Näin pärjäät lemmikin kanssa kesällä

Lomailua lemmikin kanssa kannattaa ennakoida, sillä hyvä ennakointi takaa lemmikille ja sen perheenjäsenille monta huoletonta lomapäivää. Eläinlääkärit kertovat, miten lemmikin kanssa voi valmistautua lomapäiviin.

– Luonnonvesissä uiminen on mukava ja terveellinen harrastus koirille. Viilentävä vesi myös virkistää kuumina kesäpäivinä.  Ahkerassa uimisessa on kuitenkin riskejä,  kertoo eläinlääkäri Kaisa Wickström eläinlääkäriketju Animagista.

Mikäli koiran turkki ei ehdi kuivua uintikertojen välillä, saattaa se saada märkivän ihottuman eli hot-spotin. Kun turkki on kostea, koira tuntee kutinaa ja alkaa raapia tai näykkiä itseään.

Hot-spottia hoidetaan ajamalla karvat tulehdusalueelta ja puhdistamalla ihoalue antiseptisellä shampoolla tai laimennetulla jodilla. Eläinlääkäri antaa suun kautta tai injektiona kortisonia ja/tai antibioottia, riippuen tulehduksen aiheuttamasta syystä.

Kyyn purema voi yllättää

Kesällä koiraa tai muuta lemmikkiä voi purra kyy. Kyyn pureman tavallisin oire on voimakas turvotus purema-alueella. Eläin muuttuu usein vaisuksi ja voimattomaksi. Joskus esiintyy oksentelua, kuolaamista ja muita oireita. Purema-alue on  yleensä kosketusarka.

– Oireiden voimakkuuteen vaikuttavat monet seikat, kuten lemmikin koko, sen ikä, pureman sijainti ja käärmeen ruiskuttaman myrkyn määrä, eläinlääkäri  Wickström sanoo.

Lemmikki tarvitsee aina kyyn puremaan eläinlääkärin hoitoa, sillä kyyn myrkky vaikuttaa lemmikin verenkiertoelimistöön ja hyytymisjärjestelmään. Paras ensiapu kyyn puremaan on lepo. Kyytabletista on sen sijaan vain haittaa, sillä sen sisältämä kortisoni voi peittää tai pahentaa oireita, hidastaa ja hankaloittaa hoitoa.

– Kyytabletista voi olla hyötyä vain silloin, jos lemmikillä on hengitysvaikeuksia aiheuttavaa voimakasta turvotusta pään alueella, Wickström huomauttaa.

Rokotukset kuntoon ja passi mukaan ulkomaille

Jotta meno kohdemaahan ja paluu Suomeen sujuvat ongelmitta, lemmikin rokotusten ja lääkitysten tulee olla ajan tasalla. Ulkomaille matkustettaessa sekä kissat että koirat tarvitsevat  lisäksi omat passinsa.

Reissaava lemmikki kannattaa suojata myös punkeilta. Useat punkkilääkkeet tehoavat kirppuihinkin.

– Koko perheen kannalta on tärkeää suojata lemmikki punkeilta, koska ne voivat levittää tauteja sekä eläimiin että ihmisiin, muistuttaa Animagin erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio.

Mikäli punkki pääsee puremaan, lemmikki voi huonolla tuurilla sairastua borrelioosiin tai anaplasmoosiin. Ne ovat bakteeritauteja, jotka voivat siirtyä eläimeen punkista aikaisintaan noin vuorokauden kuluttua punkin kiinnittymisen jälkeen.

Lemmikin turkin päivittäinen tarkistaminen on tärkeää. Punkki on hyvä poistaa iholta heti, kun sen havaitsee. Punkkiin tartutaan kiinni mahdollisimman läheltä ihoa, pyöritellään ja vedetään kevyesti irti. Jos iho tulehtuu, on hyvä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Punkkeja esiintyy lähes koko Suomessa, ja varhaisesta keväästä alkanut punkkikausi jatkuu jopa lokakuulle asti.