Eläinsuojelijat: Maatalousyrittäjien ahdinkoa helpotettava

Maataloustuottajien lisäksi eläimet kärsivät, Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto muistuttaa.

Maataloustuottajien tilanne on kohtuuton, eikä kenenkään edun mukainen, varoittaa SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liitto.

Liiton mukaan EU:n maataloustukien maksatusongelmat yhdessä Venäjän-viennin hiipumisen ja ylituotannosta johtuvan tuottajahintojen laskun kanssa ovat ajaneet ahtaalle sekä tuottajat että eläimet.

Maksatusten viivästyminen on "täysin asiatonta", SEY:n puheenjohtaja Helinä Ylisirniö sanoo.

– Ei ole kenenkään etu, että tuottajat ovat ahtaalla, ei eläinten eikä tuottajien. Tilanteesta kärsivät kaikki.

Hänen mukaansa myös hintojen "halpuutuskilpailu" johtaa ei-toivottuun lopputulokseen.

– Eläintuotteiden hintoja voisi pikemminkin nostaa ja kaupan tulisi malttaa olla ottamatta osuutta hinnankorotuksesta. Säästynyt erotus tulisi palauttaa tuottajille, jotka voisivat käyttää sen eläinten hyvinvoinnin parantamiseen, Ylisirniö sanoo SEY:n tiedotteessa.

Liiton mukaan uudessa eläinsuojelulaissa on taattava esimerkiksi eläinten vapaus liikkua, toteuttaa tärkeimpiä lajityypillisiä tarpeitaan ja oikeus kipulääkitykseen. Muutosten hintaa ei kuitenkaan saa sälyttää yksin tuottajien kannettavaksi, SEY vaatii.

– Kaupan, kuluttajien ja valtion on tultava vastaan, jotta tuotantoeläinten olot saadaan vastaamaan nykytietoa eläinten hyvinvoinnin tarpeista.

SEY:n mukaan eläinten hyvinvointia voisi jatkossa pitää kilpailukriteerinä julkisissa hankinnoissa. Samoin investointitukien kohdistaminen eläinten hyvinvointiin ja eläinten hyvinvointikorvauksien kehittäminen helpottaisivat sekä tuottajien että eläinten asemaa, SEY ehdottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Hyvä Joulumieli -tapahtuma valloitti Jyväskylän Kävelykadun – keräykseen lahjoitettujen varojen turvin hankitaan kaikkiaan 28 000 lahjakorttia

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Jyväskyläläismiehelle ehdollista vankeutta laittomista nuuskabisneksistä – aloitti välittämisen 16-vuotiaana

HSL:n tekemät lipuntarkastukset loppuvat VR:n kaukoliikenteen junissa keväällä

Mauri Pekkarinen väistyy maakuntavaltuustosta – Petri Honkonen valittiin uudeksi puheenjohtajaksi

Mitä ihmettä? Hippokselle ilmestyi alkuviikosta uusi pysäköintirajoitus, mutta loppuviikkoon mennessä se oli jo hävinnyt

Teollisuusliitto katkaisi mekaanisen metsäteollisuuden neuvottelut – muun muassa kiky-tunnit kiistakapulana

Paltan Aarto yllättyisi, jos postikiistaa ratkova työryhmä löytäisi nopean ratkaisun – "En varsinaisesti usko, että mitään uutta ja ihmeellistä sieltä selvitystyöryhmästä tulee esiin"

Telian matkapuhelinverkossa laaja häiriö – myös hätäpuheluiden soittamisessa ollut ongelmia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.