Eläinsuojelijat: Maatalousyrittäjien ahdinkoa helpotettava

Maataloustuottajien lisäksi eläimet kärsivät, Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto muistuttaa.

Maataloustuottajien tilanne on kohtuuton, eikä kenenkään edun mukainen, varoittaa SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liitto.

Liiton mukaan EU:n maataloustukien maksatusongelmat yhdessä Venäjän-viennin hiipumisen ja ylituotannosta johtuvan tuottajahintojen laskun kanssa ovat ajaneet ahtaalle sekä tuottajat että eläimet.

Maksatusten viivästyminen on "täysin asiatonta", SEY:n puheenjohtaja Helinä Ylisirniö sanoo.

– Ei ole kenenkään etu, että tuottajat ovat ahtaalla, ei eläinten eikä tuottajien. Tilanteesta kärsivät kaikki.

Hänen mukaansa myös hintojen "halpuutuskilpailu" johtaa ei-toivottuun lopputulokseen.

– Eläintuotteiden hintoja voisi pikemminkin nostaa ja kaupan tulisi malttaa olla ottamatta osuutta hinnankorotuksesta. Säästynyt erotus tulisi palauttaa tuottajille, jotka voisivat käyttää sen eläinten hyvinvoinnin parantamiseen, Ylisirniö sanoo SEY:n tiedotteessa.

Liiton mukaan uudessa eläinsuojelulaissa on taattava esimerkiksi eläinten vapaus liikkua, toteuttaa tärkeimpiä lajityypillisiä tarpeitaan ja oikeus kipulääkitykseen. Muutosten hintaa ei kuitenkaan saa sälyttää yksin tuottajien kannettavaksi, SEY vaatii.

– Kaupan, kuluttajien ja valtion on tultava vastaan, jotta tuotantoeläinten olot saadaan vastaamaan nykytietoa eläinten hyvinvoinnin tarpeista.

SEY:n mukaan eläinten hyvinvointia voisi jatkossa pitää kilpailukriteerinä julkisissa hankinnoissa. Samoin investointitukien kohdistaminen eläinten hyvinvointiin ja eläinten hyvinvointikorvauksien kehittäminen helpottaisivat sekä tuottajien että eläinten asemaa, SEY ehdottaa.