Eläinsuojelurikoksesta Viitasaarella tuomittu: "Kärsimys ja puhtaus suhteellisia käsitteitä"

Hevosten, kanien, vuohien, lampaiden, ankkojen ja kanojen hoidon laiminlyönnit toivat sakkotuomion 61-vuotiaalle viitasaarelaismiehelle. Keski-Suomen käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen 2016–2017 eläinsuojelurikokseen, josta tuomittiin 80 päiväsakkoa, 1 040 euroa. Syyttäjä vaati miehen määräämistä eläintenpitokieltoon, mutta oikeus ei pitänyt sitä tarpeellisena.

Tuomioon johtaneet puutteet ja laiminlyönnit tulivat ilmi eläinlääkärin miehen tilalle tekemillä tarkastuksilla ja ne liittyivät moninaisesti muun muassa eläinten pitopaikkoihin, hoitoon ja ruokintaan. Esimerkiksi ulkokasvatuksessa olleiden eläinten juomavesi oli talvella jäässä. Kokonaisuudessaan eläinlääkäri arvioi miehen toimista aiheutuneen kaikille eläimille kärsimystä.

Mies kiisti rikoksen ja pääosan puutteista. Hän vetosi siihen, että muun muassa kärsimys ja puhtaus ovat suhteellisia käsitteitä, eikä niiden perusteella häneen voi kohdistaa rikosoikeudellisia moitteita. Oikeus oli kuitenkin eläinlääkärin kanssa samaa mieltä muun muassa tilalta tarkastusten yhteydessä otettujen valokuvien perusteella.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .