Eläintrokausvyyhti paisuu – poliisilla ei viitteitä koiratappeluista

Jyväskyläläisen pariskunnan epäillään syyllistyneen lukuisiin rikoksiin eri puolilla maata.

Poliisin tutkima eläinsuojelurikosten vyyhti on laajentunut. Jyväskyläläistä pariskuntaa epäillään nyt kahdeksasta eläinsuojelurikoksesta ja kuudesta petoksesta tai lievästä petoksesta. Epäiltyihin rikoksiin liittyy kuusi koiraa, neljä kissaa ja yksi kilpikonna.

Tutkinta käynnistyi, kun poliisille ilmoitettiin pari viikkoa sitten kahdesta maastosta löytyneestä huonokuntoisesta koirasta. Tutkinnassa jäljet johtivat parikymppiseen jyväskyläläispariin, jonka epäillään hylänneen koirat ulos. Heidän kotoaan löytyi myös neljä kissaa, joista kaksi oli niin huonokuntoisia, että ne jouduttiin lopettamaan.

Poliisin mukaan toimintatapana on ollut lähestyä internetissä eläinten omistajia, jotka ovat esimerkiksi allergian vuoksi etsineet lemmikilleen uutta kotia. Eläimiä on haettu ympäri maata joko ilmaiseksi tai maksua vastaan. Petosepäilyt liittyvät siihen, ettei luvattuja summia ole kuitenkaan maksettu. Koirien kohdalla kyse on ollut sekä rotukoirista että sekarotuisista.

– Sekarotuisia koiria epäillään myydyn eteenpäin rotukoirina, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari Lindholm kertoi.

Onko koiria pahoinpidelty?

Motiivi eläinten hylkäämiselle on toistaiseksi epäselvä. Koiria on kuljetettu pitkienkin matkojen päähän hylättäviksi, sillä kahden Jyväskylän seudulta löytyneen lisäksi kaksi koiraa on löytynyt Ähtäristä ja yksi Kuopiosta. Yhden vesikilpikonnan hylkäämisestä luontoon epäillyt ovat kertoneet itse, mutta sitä ei ole löydetty. Poliisi selvittää myös, ovatko epäillyt pahoinpidelleet eläimiä.

– Löydetyillä eläimillä on ollut vammoja. Esimerkiksi koirien kirsuista on löytynyt jälkiä, joiden epäillään syntyneen polttamalla, Lindholm sanoi.

Nyt tutkittavana olevat rikokset ovat tapahtuneet viime syksyn ja alkuvuoden välisenä aikana. Toiminta on kuitenkin mahdollisesti jatkunut jo pidempään, sillä epäillyistä on kirjattu vastaavia rikosilmoituksia jo aiemmin muiden poliisilaitosten alueilta.

Tapaukseen liittyvät huhut vellovat sosiaalisessa mediassa. Kovimpien väitteiden mukaan pariskunta järjestäisi koiratappeluita.

– Tällaisesta ei ole tutkinnassa saatu mitään viitteitä, Lindholm sanoi.

Jutun tutkinta on loppusuoralla ja se etenee syyteharkintaan helmikuun aikana.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .