Eläkeläinen: Ajanmukaisella verokortilla et maksa liikaa

Verokortti eläkettä varten kannattaa hankkia ennen ensimmäistä maksupäivää. Eläkkeestä peritään jatkossa 40 prosentin ennakonpidätys, jos eläkkeenmaksajalla ei ole käytössään eläkeverokorttia. Muutos koskee niitä, jotka ovat jäämässä tai jääneet eläkkeelle 2015 marras–joulukuussa, eivätkä ole hankkineet verokorttia eläketuloa varten.

Uudistuksella halutaan varmistaa, että eläkkeen veroprosentti on heti mahdollisimman oikea ja ettei sitä tarvitsi korjailla matkan varrella.

Aiemmin ennakonpidätys eläkkeestä voitiin toimittaa eläkkeensaajan saaman palkan verokortin mukaisesti muutaman ensimmäisen eläkekuukauden ajan. Jatkossa palkkaprosenttia ei voi enää käyttää eläkkeenmaksussa, sillä se ei vastaa eläkeprosenttia.

Muutos astuu voimaan 1.2.2016. Tammikuussa käytetään vielä joulukuun 2015 veroprosenttia, vaikka kyseessä olisi veroprosentti palkkaa varten. Jos kuitenkin eläke alkaa tammikuussa, siitä peritään ilman eläkeverokorttia heti 40 prosentin ennakonpidätys.

Eläketulon verokorttia varten täytyy olla eläkepäätös alkavasta eläkkeestä. Lisäksi tarvitaan tiedot alkuvuoden tuloista, ennakonpidätyksistä ja vähennyksistä. Verohallinto toimittaa uuden verokortin suoraan eläkkeen maksajalle.

Verokortin saa osoitteesta vero.fi/verokortti. Sen voi tilata myös soittamalla tai käymällä verotoimistossa.

Seuraavina vuosina eläkkeenmaksaja saa vuosittain ennakonpidätystiedot suoraan Verohallinnolta.

Eläkeläisen verotukseen vaikuttavat vähennykset ovat eläketulovähennys ja mahdollinen invaliditeetti. Pienituloisella eläkeläisellä veroprosentti voi parhaimmillaan olla nolla, mutta Suomessa on myös varakkaita eläkeläisiä, joiden veroprosentti voi olla huomattavan korkeakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.