Eläkkeelle jäänyt kaupunginjohtaja nopeasti takaisin töihin – Tutkimaan kehittämisyhtiöiden roolia

Juuri eläkkeelle jäänyt kaupunkineuvos Markku Andersson on palkattu vetämään työ- ja elineinoministeriön selvityshanketta, jolla tutkitaan seudullisten kehittämisyhtiöiden roolia.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren käynnistämän selvityshankkeen on oltava valmis vappuun mennessä.

Selvityshenkilön eli Anderssonin toimeksiantona on 1) luoda kokonaisvaltainen näkemys kehittämisyhtiöiden nykytilasta ja toiminnan laajuudesta sekä edellytyksistä kuntien ja valtion työ- ja elinkeinopolitiikan toteuttamisessa, 2) selvittää rahoituspohja alueellisessa elinkeinojen kehittämisessä ja tuoda esiin siinä havaitut mahdollisuudet ja kehittämistarpeet, sekä 3) tehdä välittömiä, lyhyellä aikavälillä toteutettavia toimenpide-ehdotuksia mukaanlukien säädösuudistukset sekä pidemmän aikavälin politiikkasuosituksia.

Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy:n kaltaisia seudullisia kehittämisyhtiöitä on lukuisia Suomessa ja ne ovat monella eri tavalla organisoituneita. Kuten Jykesin myös monien muiden kehittämiyhtiöiden roolia ja tulevaisuutta on pohdittu.

– Jykesinkin ympärillä on puolitoista vuotta vatkattu, mitä tehdä, vähennetääkö rahaa, siirretäänkö jotakin jonnekin – eikä se ole edistänyt erityisesti uusien työpaikkojen luomista. On keskitytty hallinnon ja rakenteiden sisältöön, eikä siitäkään ole löydetty hirveän selkeää polkua.

Andersson pitää silti Jykes Oy:tä hyvänä esimerkkinä elinkeinoyhtiöstä.

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Suomen Kuntaliitto ry. osallistuvat selvityksen tekoon tarjoamalla asiantuntija-apua.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .