Elektrobit-kaupoilla rikastunut Hildén: "Ainakaan toistaiseksi ei tunnu miltään"

Raha on miehelle välttämättömyys, muttei tarkoituksena ole sitä kerätä. Varallisuus ei hänen mukaansa ole muuttanut arkea.

Kaivinkonehommat jatkuvat kymmenien miljoonien tuloista huolimatta. Elektrobit-kaupoilla rikastunut Kai Hildén summasi ehkä useampien tulolistojen kärkipaikoille nousseiden tuntoja: Elämä jatkuu kuten tähänkin asti, vaikka yrityskaupat tai perintö ovat tuoneet taloudellista varmuutta.

Monien rikastumisen syynä olivat tälläkin kertaa yrityskaupat.

Informaatioteknologiayhtiö Elektrobitin keskeisten liiketoimintojen myynti Saksaan nosti viime vuoden tulokärkeen useamman pohjoispohjanmaalaisen. Yhtiön perustaja ja suurin omistaja Juha Hulkko sai 45 miljoonan euron pääomatulot, jotka olivat isoimmat tulot Suomessa. Suurimpituloisten joukossa olivat niin ikään Elektrobit-kaupoilla rikastuneet Hildén, Paavo Veikkolainen ja Eero Halonen.

Verottaja julkaisi tiistaina viime vuoden verotiedot kuten se tekee joka vuosi marraskuun alussa.

– Ei se ainakaan toistaiseksi tunnu miltään, Hildén vastasi kysymykseen, miltä oman nimen nouseminen Suomen pääomatulolistan kolmanneksi tuntuu.

Sijoitus ei tullut hänelle yllätyksenä, sillä Elektrobitin tytäryhtiöiden yrityskaupat ovat nostaneet miehen tuloja aiemminkin. Hildén sanoo, etteivät miljoonat ole juuri muuttaneet hänen arkeaan.

– Minulla on kuitenkin aika hyvin nämä raha-asiat, ja ihan hyvin menee, Hildén toppuutteli.

Samaa vakuutti 11. eniten pääomatuloja tienannut Kenneth Eriksson Ahvenanmaalta. Hän sai viime vuonna noin 15 miljoonaa myymällä enemmistöosuutensa sijoitusyhtiöstä.

– Ei tämä muuta elämääni yhtään mitenkään. Kyllä minulla oli rahaa ennenkin, Eriksson sanoi ja kertoi jatkavansa sijoitusalalla.

Veropäivä ei häneltä juuri saanut kiitosta. Verotulojen listaaminen on hänestä naurettavaa, eikä hän halua listauksia seurata.

Yrityskaupat nostivat tulokärkeen

Yrityskaupan ansiosta muhkeille pääomatuloille nousivat myös Jaakko Ollila ja Timo Ahopelto, jotka myivät perustamansa terveysteknologiayhtiö CRF Healthin. Molempien verotettavat tulot olivat viime vuonna noin 16 miljoonaa euroa. 2000-luvun alussa perustettu yhtiö kehittää potilaspäiväkirjoja lääketeollisuudelle.

Uudenmaan asema miljonäärien kotipaikkana on vankkumaton. Yli puolet Suomen viime vuoden miljonääreistä on kirjoilla Uudellamaalla, kun verotetut ansiotulot ja pääomatulot lasketaan yhteen. Yli miljoonan verotettavat tulot tienasi viime vuonna 684 suomalaista. Heistä 455 asui Uudellamaalla ja 229 muualla maassa.

Miljoonanaiset yhä vähemmistössä

Yli miljoonan ansaitsi viime vuonna noin sata naista. Eniten tienannut nainen oli Erkon suvun perijä ja Sanoma-omistaja Rafaela Seppälä yli 9 miljoonan euron yhteenlasketuilla tuloilla.

Ansiotulokärkeen olivat tänä vuonna kiilanneet Supercellin kärkinimet. Yhtiön mukaan nousu selittyy osingoilla, joita maksettiin työntekijöille yli 300 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Ilkka Paananen kirjasi 12 miljoonan, luova johtaja Mikko Kodisoja 11 miljoonan ja pelisuunnittelija Lasse Louhento noin 7 miljoonan ansiotulon. Naisista eniten verotettavia ansiotuloja sai Supercellin Drussila Hollanda-Grönberg, 2,2 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Elektrobit-kaupoilla rikastuneet pääomatulojen kärkeen