Elintarvikepakkauksiin tulee syksyllä merkinnät lihan ja maidon alkuperästä

Kotimaista ruokaa etsivien urakkaa helpottuu syksyllä, kun elintarvikkeissa käytetyn lihan ja maidon alkuperämaa ryhdytään merkitsemään kuluttajapakkauksiin. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan alkuperämerkinnät ovat pakollisia syyskuusta alkaen pakatuilla tuotteilla.

– Vastedes on sääntö, että suomalaisessa elintarvikkeessa käytetyn lihan ja maidon alkuperämaa kerrotaan pakkauksessa, tiivistää maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

Alkuperämaata ei tarvitse merkitä erikseen, jos tuotteessa käytetään Hyvää Suomesta -merkkiä.

Joutsenlipustaan tunnettua Hyvää Suomesta -merkkiä saa käyttää tuotteessa, joka on valmistettu ja pakattu Suomessa ja jonka raaka-aineesta vähintään 75 prosenttia on suomalaista. Lihaa sisältävän elintarvikkeen lihan ja maitoa sisältävän elintarvikkeen maidon täytyy kuitenkin olla sataprosenttisesti suomalaista, jotta merkkiä saa käyttää. Sama koskee myös munaa ja kalaa.

Jos raaka-aineen alkuperämaa vaihtelee, riittää merkintä, josta käy ilmi, onko liha kasvatettu ja teurastettu EU:ssa vai sen ulkopuolella. Sama koskee maitoa. Näin siksi, ettei pakkauksia tarvitsisi uusia jatkuvasti raaka-aineen alkuperämaan vaihtuessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.