Elokuu oli epätavallisen pilvinen – kesä harvinaisen viileä

Päättynyt kesä oli keskilämpötiloiltaan etelä- ja keskiosassa laajalti harvinaisen viileä.

Päättynyt elokuu oli Ilmatieteen laitoksen mukaan monin paikoin harvinaisen pilvinen. Kuukauden keskilämpötila oli puolestaan melko tavanomainen, koska päivät olivat viileitä ja yöt lämpimiä.

Lämpimin päivä oli 12. elokuuta, jolloin lämpötila kohosi etelä- ja länsiosissa laajalti 25 asteen tuntumaan. Samana päivänä mitattiin myös elokuun ylin lämpötila, 26 astetta Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Lisäksi Kiira-myrsky sattui 12. elokuuta. Tuolloin maan etelä- ja itäosassa paikannettiin yhteensä yli 6 000 maasalamaa. Lisäksi varsinkin Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa oli paljon tuulivahinkoja.

Elokuussa satoi laajalti hieman tavanomaista enemmän. Eniten vettä saatiin Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Kuukauden sade-ennätys, yli 149 milliä, mitattiin Puolangan Kotilassa. Vähiten satoi Rovaniemellä, reilut 43 milliä.

 

Maan keskivaiheilla ei yhtään hellepäivää

 

Taakse jäänyt kesä oli etelä- ja keskiosassa keskilämpötiloiltaan laajalti harvinaisen viileä. Ilmatieteen laitoksen tilastot kertovat keskilämpötilan poikenneen monin paikoin yli asteen tavanomaisesta. Maan pohjoisosassa kesän keskilämpötila oli puoli astetta tavanomaista viileämpi.

Päivittäiset ylimmät lämpötilat olivat tänä kesänä keskimäärin kuudenneksi kylmimmät 1960-luvun alusta alkaen. Lämpötiloiltaan erikoisesta kesästä kertoo myös se, että koko maassa kesän korkein lämpötila 27,6 noteerattiin 28. heinäkuuta Utsjoella. Tätä alempi kesän ylin lämpötila on mitattu viimeksi vuonna 1976.

Yli 25 asteen hellepäiviä oli jossain päin maata yhteensä 19 päivänä. Eniten hellepäiviä mitattiin Pohjois-Pohjanmaalla Oulunsalossa sekä Mikkelin lentoasemalla, yhteensä viisi.

Maan keskivaiheilla ei tänä kesänä saatu nauttia yhdestäkään hellepäivästä.

Salamoita paikannettiin kuluneena kesänä elokuun loppuun mennessä vain noin 29 000, mikä on poikkeuksellisen vähän.

Sademäärä oli yleisesti ottaen lähellä tavanomaista. Kesille tyypillisesti sateissa oli kuitenkin suuria paikallisia vaihteluita. Harvinaisen paljon satoi etenkin Pohjois-Lapissa.