Ely-keskus: Tilanne Kittilän kaivoksella paranemaan päin

Kittilän kultakaivoksen jätevesialtaan vuoto-ongelma on hallinnassa, kerrotaan Lapin ely-keskuksesta. Vuoto jatkuu yhä, mutta vuotomäärät ovat viime aikoina pienentyneet.

Johtaja Timo Jokelainen elystä arvioi, että ympäristölle ei ole tällä tietoa koitunut peruuttamatonta haittaa ja että tilanne kaivoksella on paranemaan päin.

Vuotoja on kerrottu havaitun syksyn aikana kaksi. Ne pyritään tukkimaan kuluvan kuun aikana. Elyn mukaan vuotojen ympäristövaikutukset näkyvät ainakin Seurujoen kohonneina sulfaattipitoisuuksina.

Kittilän kultakaivos on vuotojen takia ympäristöministeriön tehostetussa seurannassa. Ministeriön kansliapäällikön Hannele Pokan mukaan se tarkoittaa sitä, että ely ja Kittilässä kaivostoimintaa pyörittävä Agnico Eagle Finland -yhtiö on velvoitettu raportoimaan tarkasti kaivoksen tapahtumista ministeriöön.

Pokan mielestä on äärimmäisen tärkeää selvittää, miten altaan vuotoreiät ovat päässeet syntymään. Hän haluaa tietää, käytetäänkö suomalaisten kaivosaltaiden pohjissa oikeita ja tarkoituksenmukaisia materiaaleja.

Kaivoksen johtaja Mikko Korteniemi kertoo, että vuotavassa altaassa on käytetty pohjamateriaalina moreenia, mursketta ja bitumikermiä. Hänen mukaansa varmaa syytä vuodon syntymiseen on vaikea määrittää.

- Sen kun tietäisi, olisi viisas mies, Korteniemi sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.