Energiauutiset: Viimeinenkin suomalainen tuuliturbiinivalmistaja meni konkurssiin

Uuteen yritykseen suhtaudutaan markkinoilla varauksin.

Tuuliturbiinivalmistus ei kannata Suomessa, toteaa Energiauutiset. Viimeinen kotimainen tuuliturbiinivalmistaja kaatui syksyllä konkurssiin, ja Vaasalaisen Mervento Oy:n konkurssin jälkeen kotimaisia tuuliturbiinivalmistajia tuskin enää nähdään.

Mervento kaatui osin samoista syistä kuin toinen suomalainen tuuliturbiinivalmistaja WinWinD, Energiauutiset kertoo.

Vaasalainen tuuliturbiinivalmistaja Mervento Oy:n jätti lokakuun alussa konkurssihakemuksen. Samalla hautautuivat lopullisesti viimeisetkin toiveet saada markkinoille Suomessa suunniteltu ja valmistettu tuuliturbiini.

Useita kotimaassa valmistettuja tuuliturbiineita markkinoille toimittaneen WinWinD:n ja samankaltaisen kohtalon kokeneen Merventon esimerkit tuskin innostavat enää uusia kotimaisia yrittäjiä lähtemään tuuliseen turbiiniliiketoimintaan. Tämän vahvistaa myös Suomen Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen.

— Tuuliturbiinimarkkinat ovat tällä hetkellä niin kilpailtuja, että suuren kehitystyön aloitaminen tuntuisi epätodennäköiseltä. Rahoittajat vaativat voimalaitostoimittajalta pitkän ”track-recordin” taatakseen esimerkiksi voimalaitosten varaosien saatavuuden. Nykyisessä markkinatilanteessa uuden toimijan olisi äärettömän vaikeaa päästä samalle viivalle kilpailussa kymmeniä vuosia markkinoilla jo olleiden toimijoiden kanssa, Mikkonen sanoo Energiauutisissa.

Vuonna 2000 Oulussa perustettu ja kolme vuotta myöhemmin konkurssiin ajautunut WinWinD taas ilmaantui kotimaan markkinoille liian aikaisin — vienti ulkomaille sen sijaan veti mukavasti. Yhtiön tuuliturbiineiden riesana oli alkuvaiheessa sen verran suuria teknisiä ongelmia, että kotimaiset tuulivoimarakentamista suunnittelevat asiakkaat suhtautuivat varauksella uuteen start up -yritykseen.