Eniten eivät liukastele vanhukset, vaan työikäiset – näin vältät kivuliaan kaatumisen

Suomalaiset liukastelevat usein. Liikenneturvan kyselystä kävi ilmi, että lähes 40 prosenttia on kaatunut liukastumisen seurauksena tänä tai viime talvena. Yleensä syynä on liukkauden lisäksi katujen huono kunto.

Liukastumiset koetaan usein iäkkäiden vaivaksi, mutta se ei pidä paikkaansa. Liikenneturvan mukaan liukastumisia sattuu eniten työikäisille.

Päivystysalueen ylilääkäri Johanna Tuukkanen Keski-Suomen keskussairaalasta vahvistaa, että eniten liukastumisia sattuu juuri työmatkoilla.

­– Kaatumisia voi käydä minkä ikäiselle tahansa. Ikäihmiset ovat oppineet hyvin käyttämään apuvälineitä, kuten piikkipohjaisia kenkiä, Tuukkanen miettii.

Tuukkanen tai Jyväskylän keskustan terveysaseman apulaisylilääkäri Heikki Ilola eivät kumpikaan pidä kuluvaa talvea poikkeuksellisen vilkkaana liukastumiskäyntien suhteen. Kelit voivat kuitenkin vaihdella nopeasti: erityisesti keväällä lämpötila voi sahata pakkasen ja plussan välillä, mikä tekee kävelytiet jäisiksi.

Ilolan mukaan yksi tyypillinen liukastumistapaus on se, kun aamulla mennään ulos aamutossuissa hakemaan postia tai viemään roskia, eikä oteta huomioon muuttuneita kelioloja. Tämä näkyy myös liikenneturvan tilastoissa. Yli neljännes liukastuneista kertoi kaatumisen syyksi huonon kenkävalinnan tai oman tarkkaamattomuuden.

Muita syitä olivat huono valaistus tai pimeys sekä kiire. Myös älypuhelimeen keskittyminen on johtanut liukastumisiin.

Ainakin yksi petollinen päivä

Toinen petollinen sääolosuhde on se, kun jään päälle sataa ohut kerros puuterilunta. Tällainen päivä oli ainakin kerran tänä talvena, ja se näkyi heti keskussairaalassa.

– Sitä ei hoksaa, että lumen alla on jäätä. Se on erittäin petollista, Tuukkanen sanoo.

Jos liukastumisessa käy huonosti, yleisimmin se johtaa ranteen murtumiseen. Tällöin kipsiä täytyy pitää neljästä viiteen viikkoa. Myös nilkan murtuminen on mahdollista.

Vakavamminkin voi käydä. Tuukkanen kertoo, että tänäkin talvena keskussairaalaan on tultu takaraivojen kumahdettua kovalle maalle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .