Eniten siitepöly-oireita miesmuistiin

Siitepölymäärät ovat selvästi kasvussa Suomessa. Sekä tämä vuosi että toissavuosi ovat olleet poikkeuksellisen voimakkaita siitepölyvuosia. Oireita ovat saaneet myös monet, jotka eivät tavallisesti oireile siitepölystä. Viimeksi vastaava tilanne oli vuonna 1993.

Keski-Suomessa koivun kukinta on nyt runsaimmillaan, vaikka viime päivien sateet ovat hieman helpottaneet tilannetta.

Jyväskyläläinen Arja Mäkelä on kärsinyt siitepölyallergiasta jo 1980-luvulta lähtien. Tänä vuonna hänkin on huomannut koivun siitepölyn runsauden, ja se on vaikeuttanut nukkumista öisin. Apua hän on saanut ikkunaharsoista.

–?2000-luvun puolella keksittiin laittaa ikkunoihin nämä harsot. Sen jälkeen keväät ovat olleet paljon helpompia, Heinälammella asuva Mäkelä kertoo.

Useimmat siitepölyallergikot ovat allergisia juuri koivulle.

Naapurin koivun kaataminen ei auta allergiaan

Koivun siitepöly voi kulkea tuulen mukana pitkiäkin matkoja, jopa Keski-Euroopasta Suomeen. Naapurin koivun kaataminen ei siis auta allergiaan. Tänä vuonna oireita on ollut tavallista enemmän osittain siksi, että siitepölyä on kantautunut etelästä Manner-Suomeen jo ennen paikallisen kukinnan alkua. Toki paikallinenkin kukinta on ollut runsasta.

Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaa on saanut ennätyksellisen paljon yhteydenottoja ihmisiltä, jotka eivät ennen ole saaneet siitepölystä oireita.

–?Nykyään on saatavilla monenlaisia antihistamiinilääkkeitä. Jos oireet pahenevat astmaksi, kannattaa hakeutua lääkäriin. Lisäksi ikkunasuodattimet voivat auttaa.

Keski-Suomen allergia- ja astmaliiton toiminnanjohtajan Tiina Tarvaisen mukaan siitepölystä ei pitäisi enää nykyään kärsiä, sillä hoitokeinoja on olemassa.

–?Mikäli oireet eivät helpotu lääkkeillä, niin kannattaa keskustella lääkärin kanssa siedätyshoidon mahdollisuudesta.

Myös Tarvainen on huomannut lisääntyneen oireilun tänä keväänä, erityisesti uusien oireiden puhkeamisen.

–?Meillä Suomessa pitäisi ehdottomasti antaa selvästi enemmän siedätyshoitoa. Toistaiseksi niitä tehdään paljon vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Koivun allergiaoireet voivat myös pidentyä, mikäli koivun siitepölyä kantautuu pohjoisen kukinnoista tuulen mukana etelään.

Keski-Suomessa koivun kukinnan odotetaan jatkuvan vielä viikon. Myös kuusi ja mänty kukkivat runsaasti, ja niiden siitepöly on hyvin näkyvää. Autoja ja terasseja sotkeva kuusen ja männyn siitepöly kuitenkin allergisoi vain harvoin.

Siitepölykaudet Suomessa voimistuneet

Suomen siitepölykaudet ovat todennetusti aikaistuneet ja voimistuneet. Tutkija Anna-Mari Pessi Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä kertoo, että edellisen kesän lämpö ja ilman hiilidioksidipitoisuuden kasvu lisäävät puiden siitepölyntuotantoa.

–?Siitepölykaudet kulkevat kahden vuoden sykleissä. Viime kesänä siitepölyä oli vain vähän, joten tämä on taas runsas vuosi. Siitepölyn määrän trendi on siitä huolimatta ollut pitkällä aikavälillä kasvussa.

Pessin mukaan siitepölyn määrää selittävät eniten muutokset ilmastossa ja sääolosuhteissa, mutta tarkkaa yhteyttä on vaikeaa havaita. Ennätysvuosien osalta kyseessä voi olla myös satunnainen poikkeama.

Uusimmat

Kotimaa

Päiväkodin johtaja sai kärsiä, kun jyväskyläläisäiti hermostui perheestä tehdystä lastensuojeluilmoituksesta – pikaistuksissa kirjoitetusta viestistä sakkoja

Kyllä tästä maisterille seppele syntyy – yliopiston promootion juhlallisuudet alkoivat

Vanhat koulurakennukset joutuivat jälleen ilkivallan kohteeksi Tikkakoskella – katso karut kuvat spraymaalilla sotketuista seinistä

Uusi ravintolalaiva laskettiin tänään Päijänteeseen – Jyväskylän satamassa ensi vuonna

Kaipolan tehtaalla uhkaava tulipalo – tuli syttyi valtavassa keräyspaperikasassa 10000-neliöisessä varastossa

PS-Nuorten valtionapu vaakalaudalla, ministeriö perää selvitystä

Poliisi epäilee Ylöjärven tulipaloa tahallaan sytytetyksi – keitä ovat näiden ajoneuvojen kuljettajat?

Jyväskylän Minimanin perinteikäs lounaskahvila Mokkariina sulkee tänään ovensa – "Raskasta on ollut"

Majavan pureman itäsiperianlaika Jepen omistaja tuomittiin reilun 200 euron sakkoihin – koira puri kuolioon menneen jalkansa poikki

Hovi tuomitsi vankilaan Turun keskustassa kerrostalopaloja sytyttäneen miehen – kertoi poliisille halunneensa antaa palokunnalle tekemistä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.