Ennakkoäänestyksessä rikottiin kuuden vuoden takainen ennätys

Ennakkoon äänesti reippaasti yli 1,5 miljoonaa kansalaista - Lapissa äänestysprosentti oli 43, koko maassa 36,1.

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä rikkoutui kuuden vuoden takainen ennätys. Laskettuja ääniä oli tiistaina iltakahdeksaan mennessä kertynyt 1 532 640 kappaletta. Äänestysprosentti oli 36,1.

Edellinen ennätys oli presidentinvaalien toisella kierroksella vuonna 2012, jolloin ennakkoääniä annettiin yhteensä 1 527 737. Äänestysprosentti oli tuolloin 36,6.

Tämänvuotinen lukema tarkentuu vielä, sillä esimerkiksi ulkomailla annettuja ääniä vasta kirjataan järjestelmään, kertoo vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä. Hänen mukaansa niitä kertyy noin 22 000–25 000.

– Ulkomaan äänet saadaan mukaan myöhemmin sitä mukaa, kun niitä ehditään kunnissa kirjata, Jääskeläinen sanoo.

Viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä äänestämässä kävi 257 061 suomalaista. Vilkkainta ennakkoon äänestäminen oli Lapin vaalipiirissä, jossa äänestysprosentti oli 43. Myös Satakunnassa ylittyi 40 prosentin raja. 

Jääskeläisen mukaan presidentinvaaleissa äänestetään vilkkaammin kuin muissa vaaleissa, ja myös enemmän ennakkoon.

– Jo vuonna 1994, kun suora vaali oli ensimmäistä kertaa käytössä, absoluuttiset ennakkoäänestysmäärät hipoivat 1,5 miljoonaa.

"Ihmiset ovat sitoutuneita"

Vaalijohtajan mielestä innokkuus äänestää ennakkoon näissä vaaleissa kertoo siitä, että äänestyspäätös on monella ollut aika selkeä ja ääni on haluttu antaa heti kuin mahdollista.

– Nämä ovat kannastaan varmoja äänestäjiä, joiden ei enää tarvitse katsoa vaalikeskusteluja televisiosta. Jotkut ehkä ovat aprikoineet sitäkin, että jos eivät ehdikään varsinaisena vaalipäivänä äänestämään. Se kertoo siitä, että ihmiset ovat todella sitoutuneita, haluavat osallistua.

Toki on myös heitä, jotka haluavat aina äänestää varsinaisena vaalipäivänä. Jääskeläinen tunnustautuu itse sellaiseksi.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Myös Keski-Suomessa annettiin ennätysmäärä ennakkoääniä