Ensihoidon kokemukset poikivat liikeidean: keksintö voi ehkäistä aivohalvauksia

Kuopiossa syksyllä 2015 perustettu Heart2Save Oy lähtee Helsingin Slush-tapahtumaan suurin toivein.

Yrityksen kehittämä tuote on kännykkään liitettävä EKG-mittauslaite, jonka avulla voitaisiin yrityksen mukaan tunnistaa ajoissa sydämen piilevä rytmihäiriö ja ehkäistä aivohalvauksia.

– Yritysideamme syntyi ensihoidon kenttätyössä. Yrityksemme toinen perustajajäsen Helena Jäntti on ensihoidon lääkäri. Hän pohti, voitaisiinko sydänpysähdys tunnistaa kännykällä ja sillä tavalla tehostaa ensiavun saamista paikalle. Hän kääntyi asiassa lääketieteellisen fysiikan puoleen, ja siitä alkoi yhteistyömme, kertoo Heart2Saven toimitusjohtaja, yliopistotutkija Mika Tarvainen.

Tarvaisen mukaan tavoitteena on kehittää kahdessa–kolmessa vuodessa valmis tuote, jolla yritys suuntaa kansainvälisille markkinoille.

Tuotekehitystä varten yritys hakee Slushista sijoittajia, joilla olisi tuntemusta mobiili- tai lääketieteen teknologiasta. Jäntti ja Tarvainen ovat yrittäjinä ensikertalaisia.

– Ideaa on työstetty nyt vuoden verran. Kehitystyötä on tehty Kuopiossa osana yliopistollista tutkimusta, ja omaa aikaa on uhrattu paljon. Olen siirtymässä tutkijasta yrittäjäksi, mikä on minulle uutta, Tarvainen kertoo.

Tarvaisen mukaan terveysteknologia on Suomelle merkittävä kasvuala, jolla on tilaa uusille innovaatioille. Tukea kuitenkin tarvitaan.

– Fakta on, että meidän tyyppisillä startupeilla omat lihakset eivät riitä kansainväliseen kasvuun, vaan tukea tarvitaan sekä julkiselta puolelta että yksityissijoittajilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.