Ensilumenladulle ennätysryntäys Jyväskylässä: "Ihanaa päästä hiihtämään!"

Sunnuntain perusteella jyväskyläläiset olivat odottaneet toden teolla hiihtokauden alkamista. Laajavuoren ensilumenladulla sivakoi kymmeniä hiihtäjiä heti sen avaamisen jälkeen kello kymmeneltä. Jotkut kyselivät myös, että pääseehän ladulle maanantaina jo aamukuudelta.

Kaikkiaan hiihtäjiä kertyi päivän aikana 400–500, mikä on latua hallinnoivan Jyväslumi Oy:n Pekka Sulkulan mukaan enemmän kuin koskaan aiemmin.

– Se tietysti vaikutti, että latu avattiin nyt viikonloppuna. Esimerkiksi vuosi sitten avasimme keskellä viikkoa, Sulkula kommentoi.

Suurin osa sunnuntain hiihtäjistä oli aktiivisia kuntoliikkujia – kilpahiihtäjät mittelivät samaan aikaan nopeudestaan Vuokatissa. Ensilumenladun avaus osui samaan ajankohtaan kuin aiemminkin: viime vuonna latu avattiin 25. lokakuuta, vuonna 2016 marraskuun toisena päivänä.

Ensilumenladun kuntoa kehui muun muassa Pirjo Karjalainen, joka hiihtää talvella melkein joka päivä. Loppuviikon aikana Jyväskylään satanut ensilumi toi hiihtoon vielä talvisen fiiliksen.

– Ihanaa päästä hiihtämään jo tässä vaiheessa, Karjalainen iloitsi.

Ladulle rakennettiin niin paksu kerros lunta, että sen uskotaan kestävän myös alkavalle viikolle ennustetusta lämpöaallosta. Tarvittaessa lunta täydennetään lisää.

– Ainakin kaksi viikkoa ladun pitäisi kestää tällä lumella. Lämpimällä säällä se tosin tummuu ja tulee likaisen näköiseksi, Sulkula puntaroi.

Laajavuoren latu on hänen tietojensa mukaan Suomen toiseksi eteläisin ulkohiihtopaikka. Imatralla avattiin ensilumenlatu jo viikkoa aikaisemmin, mutta siellä latua pyöritetään kaupungin ja kylpylän isoilla panostuksilla.

Jyväskylän ensilumenladun pituudeksi osoittautui sunnuntain mittauksissa 1,6 kilometriä, vaikka aiemmin on puhuttu 1,8 kilometrin lenkistä. Latua jatketaan kuitenkin mahdollisimman pian muun muassa tekojäädytyksestä saatavilla hileillä.

– Viime vuonna hilettä tuotiin ladulle kenties satakin kuormaa, Sulkula kertoi.

Aikuisilta sata euroa maksavia kausikortteja on Sulkulan mukaan myyty "joitakin satoja". Tarkat lukemat selviävät myöhemmin, kun sekä Jyväslumi Oy:n että Laajiksen kautta myytävät kausikortit päästään laskemaan yhteen.

– Suurin osa sunnuntain hiihtäjistä oli kausikorttilaisia, Sulkula arvioi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .