Ensimmäisen oman kodin sisustaminen kierrätystavaroilla säästää selvää rahaa, vinkkaavat martat

Itsenäisen elämisen aloittavien nuorten ei tarvitse eikä kannata havitella kotiinsa uusia kattiloita ja kodinkoneita, sillä niitä saa halvalla tai jopa ilmaiseksi kirpputoreilta.

– Raha ei kasva puussa, joten on syytä harkita, miten rupeaa kasaamaan tavaraa uuteen kotiin, Saarijärven Martat ry:n puheenjohtaja Satu Iso-Ahola sanoo.

Martat ovat lauantaina Kehrän pihakirppiksellä Saarijärvellä jakamassa taloustavaroita ensimmäisiin koteihinsa muuttaville nuorille. Pihakirppikseltä saa ilmaiseksi kattiloita ja paistinpannuja, pyyhkeitä ja vuodevaatteita.

Tavaralahjoitusten lisäksi martat ovat valmiita neuvomaan nuoria kädestä pitäen, miten uutta kotia perustetaan.

Marttaliiton tämän vuoden teemana on nuorten auttaminen ja avustaminen.

Liiton varsinainen kampanja pääsee käyntiin syksyllä, mutta Saarijärven Martat ry aikaisti tempaustaan tieten tahtoen.

– Sadat nuoret saivat tietää viikko sitten opiskelupaikoistaan, joten asunnon etsiminen ja sen kalustaminen ovat juuri nyt ajankohtaisia. Siksi ryhdyimme toimeen nyt emmekä syksyllä, varapuheenjohtaja Vuokko Kauppinen sanoo.

Marttojen mukaan nuorten valmiudet itsenäisen elämän aloittamiseen vaihtelevat.

– Toisissa kodeissa on opetettu lapsesta asti, miten ruokaa valmistetaan ja kahvia keitetään. Se helpottaa kotoa muuttavan lapsen elämää, mutta jos opit ovat jääneet saamatta, nuori tarvitsee selkeää apua, Iso-Ahola ja Kauppinen tietävät.

Kotoa pois muuttavien, opiskelemaan tai työelämään lähtevien nuorten on syytä tietää ainakin itsenäistä elämää helpottavat perusasiat.

– Siivoamista ja ruuanlaittoa olisi syytä harjoitella jo kotosalla. Mutta taidot oppii toki myöhemminkin, Iso-Ahola toteaa.

Marttojen neuvojen mukaan ensimmäiseen kotiin tarvitaan enemmän käytännön elämää helpottavia tavaroita kuin koriste-­esineitä.

– Astioita, paistinpannuja, kattiloita, ruokailu- ja siivousvälineitä, vuode- ja liinavaatteita tarvitsee jokainen, Vuokko Kauppinen kiteyttää.

Verhot ja matot luovat kodikkuutta, mutta ilman niitäkin pärjää.

Itsenäisen elämän aloittamisen hintaa laskevat kierrätystavaroiden hankkimisen lisäksi ruuanlaittotaidot.

– Korostamme, että arkiruoka on järkiruokaa. Kotimaisia sesonkiraaka-aineita saa nyt edullisesti ja niistä saa valmistettua maukasta lähiruokaa, Iso-Ahola sanoo.

Martat kehottavat itsenäiseen elämään siirtyviä paneutumaan myös jätteiden kierrätykseen ja ruokahävikin ehkäisyyn.

Martat kehottavat uuteen kotiin muuttavia opiskelijoita ja työntekijöitä perehtymään asuinyhteisönsä jätteiden lajitteluun, jolloin ympäristö ei rasitu turhaan.

Saarijärven Martat ry osallistuu lauan­taina 7.7. Kehrän pihakirppikselle, jossa he jakavat arkitavaroita kotoa lähteville nuorille ilmaiseksi. Martat myös vastaanottavat jakeluun sopivia, hyväkuntoisia tavaroita.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .