Ensimmäisille turvapaikanhakijoille myönteiset päätökset – Mistä löytyy oma koti?

Ensimmäiset Keski-Suomeen sijoitetuista turvapaikanhakijoista ovat jo saaneet turvapaikkapäätöksensä. Saarijärven vastaanottokeskuksen asiakkaille on tähän mennessä tullut parikymmentä myönteistä ja yksi kielteinen turvapaikkapäätös.

Työ- ja elinkeinoministeriö TEM toivoo, että myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneet jäisivät asumaan samoihin maakuntiin, joiden alueella he ovat olleet vastaanottokeskuksissa. Pakolaisten sijoittumista kuntiin koordinoivat valtakunnallisesti TEM ja alueellisesti ely-keskukset.

Ministeriön arvion mukaan 35 prosenttia viime vuonna Suomeen tulleista yli 32 000 turvapaikanhakijasta saa myönteisen turvapaikkapäätöksen.

Keski-Suomen vastaanottokeskuksissa on noin 2 000 turvapaikanhakijaa kymmenellä paikkakunnalla. TEM:n laskelman mukaan myönteisiä turvapaikkapäätöksiä odotetaan yli 660:lle, jotka Keski-Suomen kuntien tulisi ottaa vastaan.

Kunnat vastaanottavat vapaaehtoisesti

Keski-Suomen ely-keskuksen alueella vain Jyväskylällä on sopimus 50 pakolaisen vastaanottamisesta. Lisäksi Pihtiputaalla on jo tehty poliittinen päätös 20–30 pakolaisen vastaanottamisesta.

Saarijärven kaupunginhallitus käsittelee maanantaina esitystä 25 pakolaisen kotouttamisesta vuosittain.

Pakolaisten vastaanottaminen on kunnille vapaaehtoista. Valtio korvaa kunnille kotiutumislain mukaisesti vastaanotosta aiheutuvia kustannuksia.

– Ely-keskus järjesti tiistaina asiasta kuntien edustajille seminaarin, ja tammikuun aikana kuntiin lähetetään myös kirje pakolaisten vastaanottamisesta. Toivomme, että tätä harkitaan myös niissä kunnissa, joissa ei ole vastaanottokeskuksia, erikoissuunnittelija Sari Jokinen Keski-Suomen ely-keskuksesta kertoi keskiviikkona.

Kun turvapaikanhakija saa myönteisen turvapaikkapäätöksen, hänellä on oikeus myös omatoimisesti etsiä itselleen kotipaikka Suomesta. Näin tapahtuu etenkin, jos kuntapaikkoja ei ole tarjolla. Yksin matkustaneet miehet haluavat tyypillisesti suurimpiin kaupunkeihin.

Saarijärven vastaanottokeskuksen sosiaaliohjaajan Katri Muittarin mukaan kukaan tähän mennessä myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneista ei aio jäädä Saarijärvelle. Osa heistä on jo muuttanut pääasiassa pääkaupunkiseudulle.

Jos henkilölle on tarjolla kuntapaikka, vastaanottokeskus voi auttaa häntä siirtymisvaiheessa monessa käytännön asiassa. Yhdessä voidaan asioida esimerkiksi vastaanottajakunnan sosiaalitoimistossa, Kelassa ja TE-toimistossa. Näin muuttaja saatellaan myös lakisääteisten kotiutumiseen liittyvien neuvontapalvelujen ja koulutuksen piiriin.

– Kuntapaikalle muuttaminen on suositeltavampi ja maahanmuuttoviraston ohjeen mukainen reitti, Muittari totesi.

Itsenäistä muuttoa varten myönteisen turvapaikan saanut saa vastaanottokeskuksesta kuukauden loman ja tälle ajalle tavallisen kuukausirahansa. Loman aikana henkilö järjestää itselleen asunnon ja palaa sitten vastaanottokeskukseen kirjautuakseen sieltä ulos.

– Otamme näissäkin tapauksissa yhteyttä kyseisen kunnan sosiaalityöntekijään ja kerromme, kuka sinne on meiltä muuttanut, Muittari sanoo.

Muuttajilla voi olla jo sukua tai ystäviä samassa kaupungissa. Silti esimerkiksi kotiutumispalvelujen hakeminen jää pitkälti muuttajan oman aktiivisuuden varaan.

Tavoitteena jättää vastaanottokeskus kahdessa kuukaudessa

Pakolaisten kuntiin ohjaamisesta vastaava erityisasiantuntija Tarja Rantala TEM:stä toivoo kuntapaikkoja eri puolille Suomea jo siitä syytä, että asuntoja ja kotiutumiskoulutusta on helpompi järjestää tulijoille pienemmillä paikkakunnilla kuin jo valmiiksi ruuhkaisella pääkaupunkiseudulla.

Maahanmuuttoviraston tavoitteena on, että myönteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen vastaanottokeskuksesta muutettaisiin pois kahden kuukauden kuluessa. Tällöin päättyisi myös vastaanottorahan maksaminen. Tämä ei ole mahdollista, jos ei ole paikkaa, minne muuttaa.

– Jos kuntapaikkoja ei ole eikä henkilö itse ole löytänyt asuntoa, emme voi lähettää häntä pois vastaanottokeskuksesta. Se olisi heitteillejättöä, Muittari sanoi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .