Ensin reilusti lämpöasteita Oulun seudulle saakka, keskiviikkona pakastaa hieman – lunta ei ole edelleenkään luvassa etelään

Vaikka sunnuntaiaamuna Utsjoella mitattiin talven uusi pakkasennätys, 37,9 astetta, eteläisemmässä Suomessa ei edelleenkään päästä nauttimaan lumesta ja pakkasista. Utsjoen ennätyslukematkin laskivat jo sunnuntai-iltana, ja Lapissa on keskiviikkona vain kymmenisen pakkasastetta, ennustaa Ilmatieteen laitos.

Lämpötilaerot olivat sunnuntain vastaisen yön aikana suuret, sillä esimerkiksi etelärannikolla oli yöllä viitisen astetta lämmintä. Utsjoen kovat pakkaslukemat olivat seurausta heikoista tuulista ja pilvettömästä taivaasta.

Maanantai-iltana läntiset tuulet voimistuvat ennusteen mukaan myrskylukemiin saakka Perämerellä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Tuulet ovat voimakkaimmillaan tiistain vastaisena yönä.

–  Tuon yön aikana lämpötila nousee Pohjanmaalta Oulun seudulle kuuden ja kahdeksan plusasteen välille. Etelässä on samanaikaisesti viidestä kuuteen lämpöastetta, kertoo päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan aurinko voi näyttäytyä maanantaina, sillä pilvipeite repeilee laajalti koko maassa. Tiistaina melko aurinkoinen sää jatkuu maan keski- ja pohjoisosissa.

Pohjois-Lapissa lunta lähes metri

Keskiviikkona on luvassa väliaikainen kylmeneminen koko maassa.

–  Keskiviikkoiltaa kohti näyttää, että olisi menossa pakkasen puolelle koko maassa. Tosin etelässä pakkasta on vain nollasta kahteen, ja Lapissakin vain kymmenen asteen molemmin puolin, Viljamaa kertoo.

Sodankylän ja Kittilän pohjoisosissa lunta on tällä hetkellä lähes metrin verran. Viikonlopun aikana lunta tuli runsaasti Kuusamon, Pudasjärven ja Rovaniemen alueelle, yli 20 senttiä. Taivalkoskella ja Kuusamossa lunta on nyt noin 80 senttiä, ja Pudasjärvelläkin yli 60 senttiä.

–  Kainuussa on lumista, ja Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella lunta on parikymmentä senttiä. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Pohjois-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle satoi jonkin verran lunta, mutta alkuviikon lauhtumisen myötä nämä lumet varmasti sieltäkin sulavat.

Loppuviikosta lämpötilat kääntyvät taas plussan puolelle Oulun korkeudelle saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jätteiden poltto savutti Suolahdessa – paikalle palokunta ja poliisi

Uutisanalyysi: Oppivelvollisuus laajenee, mutta kuka ottaa kopin opintonsa keskeyttävästä nuoresta?

Jäällä pötköttänyt kauris huolestutti ihmisiä Konnevedellä

Sahojen ja vaneritehtaiden lakko päättyy – "Osapuolten näkemykset olivat alkumetreistä saakka todella, todella kaukana toisistaan"

Saimaannorpille kolattiin noin 150 apukinosta huonosta lumitilanteesta huolimatta – "Rannat ovat paljaat, ja keväinen laine lyö rantaan", kuvailee WWF:n aluevastaava tilannetta Etelä-Saimaalla

Tällaista jälkeä Tuuli-myrskyn tuulet tekivät Keski-Suomessa – puita kaatui Jyväskylän kaupunkialueella

Koiran ulkoiluttaja kaatui Tikkakoskella – pelastuslaitos vei koiran kotiin

Jyväskyläläinen Iiris Markkanen uskoo kaksoissiskon saattaneen pelastaa hänet lapsena kuolemalta – identtisten kaksosten elämään mahtuu myös paljon koomisia tilanteita

Nordean mobiili- ja verkkopalvelut pelittävät taas, tilapäisiä häiriöitä voi vielä esiintyä

"Iso huuhkaja jumissa kerrostalon katolla Jyväskylän Savelassa", kuuluivat eläimenpelastustehtävän ensitiedot – lopputulos yllätti kaikki

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.