Entinen EK-johtaja Lasse Laatunen kehottaa hallitusta vetämään irtisanomisesityksensä pois

Elinkeinoelämän keskusliiton aiempi työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen kehottaa hallitusta vetämään esityksensä irtisanomisen helpottamisesta pois. Laatunen sanoo, ettei tilannetta auta, vaikka hallitus laskisi yritysten henkilöstörajaa, joita uudistus koskee. Työntekijämäärään perustuvat rajat ovat aina keinotekoisia

– Ei ole muuta tietä kuin tunnustaa tilanne ja vetää esitys pois edellyttäen, että ay-liike sitoutuu peruuttamaan omat toimensa,.

Laatunen ehdottaa, että hallitus kutsuisi työmarkkinaosapuolet ja Suomen Yrittäjät, jotka ovat olleet vahvasti ajamassa mallia, yhteiseen pöytään, jossa katsottaisiin, miten työhönottokynnystä voitaisiin alentaa.

–Työoikeudesta löytyy helpompiakin kohteita kuin irtisanomissuoja, Laatunen sanoo.

Laatusen mukaan koeaika- ja määräaikaiset työsopimukset eivät ole ay-liikkeelle herkkua, mutta niiden tarkastelu voisi olla tässä tilanteessa mielekkäämpää kuin yhdenvertaisuutta loukkaava irtisanomishanke.

"Pilkun nylkemistä"

Laatusen mukaan työhönottokynnyksen alentamiselle löytyy todellista tarvetta. Kynnyksen pelko ei kuitenkaan häviä sillä, että viilataan lakipykäliä.

– Tuomioistuimet perustavat ratkaisunsa aina kokonaisharkintaan. Pienissä yrityksissä on jo tänä päivänä alempi irtisanomiskynnys, koska henkilökohtainen luottamus on siellä esillä joka päivä ja se tulee paljon herkemmin esiin kuin suurissa yrityksissä. Yrityskoko vaikuttaa irtisanomiskynnyksen arviointiin jo nyt, Laatunen sanoo ja jatkaa.

– Olen nähnyt alusta alkaen hallituksen hankkeen juridisena pilkun nylkemisenä, josta ei ole mitään iloa kenellekään.

Kompromissi ei ehdi keskiviikoksi

Laatunen arvioi, ettei keskiviikkoon mennessä ole löydettävissä kompromissia, joka laukaisisi tilanteen. Siksi on parempi, että hallitus lopettaa lakiesityksen valmistelun ja käynnistää kolmikantaneuvottelut.

– Se ei vaadi hirveän pitkää aikaa. Tämä hallitus ehtii vielä hyvin antaa esityksensä ja ay-liike perukoon uhkansa.

Ay-liike ei peräänny

Laatunen kertoo tuntevansa ay-liikkeen toimintalogiikan. Kun ay-liike käynnistää jonkun ketjun, niin kuin se on nyt tehnyt, se ei enää peräänny. Seuraava vaihe on se, että teollisuuden lakot laajenevat ja vahingot kasvavat. Kun kolmas osapuoli eli teollisuus joutuu työtaistelujen maksumieheksi, sen puhevalta kasvaa.

– Hallituksen ei kannata luottaa hokemaan, että lainsäädäntövalta on hallituksella ja eduskunnalla, Laatunen sanoo ja muistuttaa vapaasta ay-liikkeestä. Koska työrauhalainsäädäntö on puutteellinen, poliittiset lakot ovat laillisia.

– Ay-liike ei peräänny, kun se lähtee taistelujen tielle.

Laatunen sanoo, että työtaistelut auttavat SDP:n ja vasemmistoliiton vaalikampanjoita. Lakot herättävät nukkuvat äänestäjät.

– Hallituksen näkökulmasta en näe esityksessä poliittista järkeä, koska tässä kiekko syötetään suoraan ay-liikkeen, demareiden ja vasemmistoliiton lapaan.

Ihalainen toivoo neuvotteluja

SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen torjuu huhut, että häntä olisi pyydetty sovittelemaan riitaa. Ihalainen kuitenkin myöntää, että on pitänyt yhteyttä työministeri Jari Lindströmiin (sin.) ja häneenkin ollaan oltu yhteydessä.

– Parasta olisi, että hallitus ja työmarkkinajärjestöt istuisivat yhteiseen pöytään, mutta ei välttämättä julkisuuden kautta. Heiltä voisi löytyä vaihtoehtoisia ratkaisuja, Ihalainen sanoo.

Ihalainen ei usko, että ennen keskiviikkoa syntyy läpimurto sovun rakentamiseksi.

– Hallituksen huominen (tiistai) ulostulo ei tuone uutta jo lausuttuun. Ihalainen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .