Entinen perussuomalaisten valtuutettu sai sakot vihakirjoituksista

Facebookissa julkaistut kirjoitukset uhkasivat ja halvensivat Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia.

Kuopiolainen kaupunginvaltuutettu on saanut sakot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan Markus Antero Jukaraisen kirjoitukset Facebookissa uhkasivat ja halvensivat Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia. Kirjoituksissa halvennettiin myös muslimeja ja somaleita uskonnon tai etnisen alkuperän perusteella.

Jukarainen kommentoi kirjoituksissaan muun muassa Helsingin moskeijahanketta, Kelan ruuhkia ja turvapaikanhakijoiden ikätestejä. Hän julkaisi tekstit viime vuoden helmi-huhtikuussa.

Oikeudessa Jukarainen myönsi kirjoittaneensa tekstit. Hän kertoi kirjoittaneensa pikaistuksissaan ja katsoi käyttäneensä sananvapauttaan. Hänen mukaansa tarkoitus ei ollut rikkoa lakia.

Jukarainen valittiin Kuopion kaupunginvaltuustoon perussuomalaisten listoilta ja hän on edelleen valtuuston jäsen. Hänet kuitenkin erotettiin viime toukokuussa sekä puolueen paikallisyhdistyksestä että valtuustoryhmästä. Erottamisen taustalla olivat hänen kirjoituksensa sosiaalisessa mediassa.

Käräjäoikeus tuomitsi Jukaraisen 40 päiväsakkoon, mikä hänen tuloillaan on 240 euroa. Lisäksi oikeus määräsi tuomioon johtaneet kirjoitukset poistettaviksi ja hävitettäviksi.

Tapauksen poliisitutkinnasta vastasi poliisin valtakunnallinen vihapuhetutkintaryhmä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.