Epäluulo Yhdysvaltoja kohtaan yhdistää Kiinaa ja Venäjää – Putin: Xi on ainoa maailman johtajista, joka juhli syntymäpäiviä kanssani

Kiinan ja Venäjän johtajien tapaaminen perjantaina oli täynnä yhteisten suhteiden ylistämistä.

– Tapahtui kansainvälisessä tilanteessa mitä vaan, Kiina ja Venäjä ovat aina priorisoineet kahdenkeskisten suhteidensa kehittämistä, Kiinan presidentti Xi Jinping sanoi Pekingissä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vastasi kuvailemalla maiden suhteita lämpimiksi ja naapurillisiksi. Putin ylisti virkaveljeään myös kiinalaiskanava CGTN:lle hyväksi ystäväkseen, joka oli ainoana maailman johtajista juhlinut Putinin syntymäpäivää jakamalla lasin vodkaa ja makkaraa Putinin kanssa.

Carnegie Moscow -tutkimuskeskuksen tutkijan Aleksandr Gabuevin mukaan Putinilla ja Xilla on paljon yhteistä johtamistyylissä.

– Molemmat maat ovat skeptisiä Yhdysvaltojen hegemoniaa kohtaan, eivätkä luota Yhdysvaltoihin. Molemmilla mailla on myös autoritaariset johtajat, hän sanoo.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on leimannut kummatkin maat Yhdysvaltojen taloudellisiksi kilpailijoiksi.

Kiina käy parhaillaan vaikeita kauppaneuvotteluja Yhdysvaltojen kanssa, kun taas Venäjällä ja Yhdysvalloilla on suuria diplomaattisia erimielisyyksiä muun muassa Syyrian ja Ukrainan tilanteesta.

Samankaltaiset johtajat

Tapaamisessaan Kiina ja Venäjä käsittelivät myös Korean niemimaan tilannetta. Venäjä tukee Kiinan näkemystä, jonka mukaan Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean on lopetettava yhteiset sotaharjoitukset, jos Pohjois-Korea päättää ydin- ja ohjuskokeensa.

– Viimeisimmät yhteydet Venäjän ja Pohjois-Korean välillä vahvistavat, että Pohjois-Korea on valmis työskentelemään rakentavassa hengessä, Putin sanoi lehdistötilaisuudessa Pekingissä perjantaina.

Venäjä ja Kiina ovat myös pyrkineet lisäämään kauppaa keskenään. Erityisesti pakotteiden kohteena olevalle Venäjälle idänkauppa on ollut tärkeää.

Pekingistä Xi ja Putin jatkavat Shanghain yhteistyöjärjestön huippukokoukseen Quingdaoon tänä viikonloppuna. Huippukokoukseen osallistuu myös Iranin presidentti Hasan Ruhani.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .