Epämiellyttävä yllätys banaanissa on harvinainen – jyväskyläläismies rouskaisi toukkaa

Eviran asiantuntijan mukaan banaanista löytynyt ötökkä oli todennäköisesti jonkin hyönteisen toukka.

Keskisuomalainen kertoi 23. helmikuuta banaanista löytyneestä ikävästä yllätyksestä. Pekka Moision aamupalaksi nauttiman banaanin keskellä oli musta putki, jossa oli parin millimetrin kokoisia käytäviä koko hedelmän mitalta. Moisio myös sai suuhunsa "jotakin elävää".

– Suussani oli hieman pilkkitoukkaa pienempi banaaninvärinen ötökkä, kuvaili Moisio.

Keskisuomalainen pyysi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraa arvioimaan kuvan ja Moision kuvailun perusteella banaanin epämiellyttävää löydöstä.

Eviran ylitarkastaja Niina Matilainen sanoo, että tarkempaa lajimääritystä hän ei pysty tekemään.

– Oletettavasti kuvan banaanissa on ollut jonkin hyönteisen toukka. Hyönteinen on oletettavasti muninut kypsymässä olevan banaanin ”kukkapäähän” (pää josta kuvan banaani on "avattu”) ja kuljetuksen ja kypsytyksen aikana munasta kehittynyt toukka on kaivellut käytäviään banaanin sisään, arvelee Matilainen.

Matilaisen mukaan ulkoapäin banaanista on vaikea havaita mahdollista munintakohtaa, varsinkaan jos sellaista ei osaa epäillä

– En osaa sanoa kuinka yleisiä hyönteisvauriot banaaneissa ovat, mutta tämä on ensimmäinen tietooni tullut, Matilainen sanoo.

Vialliset eivät kuulu kauppaan

Hyönteisten tai toukkien vioittamat banaanit eivät EU:n säätämien laatuvaatimusten mukaan kuulu kaupan hyllyyn, vaan ne pitäisi karsia pois jo lähtömaassa.

Kaikkia tuoreina myytäviä hedelmiä ja vihanneksia koskevat kaupan pitämisen vaatimukset ja vähimmäisvaatimuksiin kuuluu muun muassa se, että tuotteiden pitää olla ”lähes vailla tuholaisia” ja ”lähes vailla tuholaisten mallolle eli hedelmälihalle aiheuttamia vaurioita”.

– Hyvin harvoin kaupan hyllyssä on osunut silmiin hedelmä jossa olisi ollut näkyvä toukan käytävä. Muutaman ”toukanreikäisen” omenan ja ehkä jonkun päärynän olen reilun kymmenen vuoden aikana huomannut, Matilainen kertoo.

Suomeen vihreinä

Banaani kasvaa Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa, Aasiassa ja Länsi-Intiassa. Suomessa tunnetuista jälkiruokabanaaneista 80 prosenttia tulee Latinalaisesta Amerikasta, jossa banaania viljellään yleisimmin suurilla plantaaseilla.

Banaanit tuodaan Suomeen vihreänä eli kypsyttämättömänä. EU:n laatuvaatimukset on kirjoitettu Matilaisen mukaan ”vihreälle tuontivaiheen banaanille”. Heti laivasta ja kontista purun jälkeen vihreät banaanit siirretään banaanikypsyttämöissä ”kypsytyskammioihin” (suljettu tila jonka lämpötilaa, ilmankosteutta ja -kaasukoostumusta voi säädellä).

Banaanit pidetään kypsytyksessä tietyissä olosuhteissa tietty aika, jonka jälkeen kypsytetyt banaanit kuljetetaan kauppoihin.

– Viimeistään kaupassa hyllyyn laitettaessa pitäisi epäkelvot banaanit (ja muutkin hedelmät tai vihannekset) poimia pois. Ongelmana tietysti ovat viat, joita ei voi päällepäin havaita, Matilainen kuvaa.

Vähimmäisvaatimukset

Vihreälle, kypsyttämättömälle banaanille on laadittu sen myyntiä koskevat vähimmäisvaatimukset. Tarkoituksena on määritellä vihreiden kypsyttämättömien banaanien laatu kauppakunnostuksen ja pakkaamisen jälkeen.

Banaanien on oltava:

– vihreitä ja kypsyttämättömiä,

– eheitä,

– kiinteitä,

–  terveitä; kulutukseen kelpaamattomiksi mädäntyneitä tai pilaantuneita tuotteita ei sallita,

–  puhtaita, lähes vailla näkyviä vieraita aineita,

–  lähes vailla tuholaisia,

–  lähes vailla tuholaisten aiheuttamia vioituksia,

–  kannaltaan virheettömiä, vailla taittumista, sienitautien aiheuttamaa pilaantumista tai kuivumista,

–  vailla terälehtien jäännöksiä,

– vailla epämuotoisuutta ja banaanien epätavallista kaarevuutta,

– lähes vailla pintavikoja,

– lähes vailla alhaisten lämpötilojen aiheuttamia vioituksia,

– vailla epätavallista pintakosteutta,

– vailla vierasta hajua ja/tai makua.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .