Epidemia puhkeamassa maan keskiosassa

Sikainfluenssaepidemia saavuttaa eteläisen Suomen viimeistään parissa kolmessa viikossa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan epidemia on kunnolla puhjennut vasta Lapissa, jossa se on edelleen kova.

Vahvaan vaiheeseen ollaan tulossa myös Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla sekä Pohjois-Savossa. Tutkimusprofessori Petri Ruutu arvioi, että tilanne alueilla on noin pari viikkoa Lapin kehitystä jäljessä.

- Oulussa ollaan vähintään epidemian kiihtyvän vaiheen lopussa, Ruutu sanoo.

Kiihtyvässä vaiheessa päiväkodeissa, koululuokissa ja varuskunnissa sairastutaan lisääntyvässä määrin. Se edeltää varsinaisen epidemian puhkeamista ja huippukohtaa, jolloin suurin osa ihmisistä sairastuu.

Jotkut sairaanhoitopiirit ja kunnat ovat tiedottaneet alkuviikosta, että epidemia on jo puhjennut heidän alueellaan. Ruudun mukaan kyseessä on kuitenkin tilanteen ennakointi melko varhaisessa vaiheessa.

- Selvästi epidemian julistaminen tapahtuu eri alueilla hyvin eri kriteerein, Ruutu sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi Etelä-Suomessa on joitakin pieniä alueita, joilla epidemia ei vielä ole edes kiihtymässä. Tiheimmin asutuille alueille epidemia on kuitenkin tulossa viimeistään kahdessa kolmessa viikossa.

Linjoja tukkivat rokotekyselyt

STT:n alkuviikosta tekemän selvityksen mukaan sikainfluenssa on ruuhkauttanut neuvontanumeroita niin pahasti, ettei kaikkiin puheluihin ole ehditty vastata. Tilanne on samantyyppinen isossa osassa maata.

Linjoja varaavat muun muassa rokotuksista kyselevät soittajat. THL:n Ruudun mukaan erityisen haastavaa kunnille on se, että rokotukset ja sairastumisten lisääntyminen osuvat nyt samaan aikaan.

- Huolemme on, että kaikki eivät välttämättä ole etukäteen oivaltaneet, miten voimakasta tämä kysely voi olla, eivätkä ole varanneet henkilökuntaansa tähän riittävästi.

Soittajalle läpipääseminen olisi tärkeää, koska monilla paikkakunnilla neuvotaan soittamaan ennen vastaanotolle tuloa. Sairauslomakin heltiää usein puhelinsoitolla.

Terveysviranomainen neuvoo ensisijaisesti hankkimaan tietoa kuntien ja terveyskeskusten sivuilta netistä, jotta puhelimet eivät kuormittuisi liikaa. Verkossa on tietoa muun muassa rokotuspaikoista, aikatauluista ja siitä, kenen on syytä lähteä varhaisessa vaiheessa lääkärin arvioitavaksi.

Kaikille ei ehditä vastata

Esimerkiksi Helsingissä, Oulussa ja Kuopiossa puhelut ovat lisääntyneet viime aikoina, eikä kaikkiin ole ehditty vastata.

Kuopiossa tunteet ovat kuumenneet niin, että kaupunki on palkannut vartijan, koska jotkut soittajat ovat vaatineet itselleen pikaista rokotusta. Oulussa riskiryhmäläinen voi saada puhelimitse jopa lääkereseptin, kun vain pääsee läpi.

Päijät-Hämeessä kyselyjen määrä kasvoi räjähdysmäisesti, kun julkisuuteen tuli tietoa ensimmäisestä kuolemasta ja epidemian leviämisestä. Alueella aloitti tiistaina toimintansa monien kuntien yhteinen puhelinpalvelu, jonka pitäisi helpottaa sumaa.

Tampereella sikainfluenssa-asiassa soittanut joutui alkuviikosta jonoon. Turussa puolestaan avattiin rokotekysymyksille oma puhelinnumero.

Jyväskylässä sikainfluenssanumeroa ei ole toistaiseksi edes perustettu. Kyselyitä terveysasemille tulee enenevässä määrin, muttei vielä ruuhkaksi asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.