Kuvat: Eri puolilta kaupunkia paljastui laittomia kaatopaikkoja

Eri puolilta Jyväskylää on löydetty kummallisia tavararöykkiöitä, jotka koostuvat lähinnä huonekaluista, sähköromusta ja tekstiileistä.

Ympäristötarkastaja Pekka Kupari kertoo, että ilmiö on lähes joka keväinen. Kun lumet sulavat, luvattomat kaatopaikat paljastuvat.

Tyypillisin paikka hylätä tavaroita on Mustankorkean jätteenkäsittelykeskuksen tienhaara. Kupari arvelee, että Mustankorkean aukioloaika on jäänyt tarkistamatta, jolloin ratkaisuna on jättää kuorma porttien ulkopuolelle.

Muita suosittuja paikkoja huonekalujen ja esimerkiksi jääkaappien, pesukoneiden tai tietokoneiden hylkäämiselle ovat Mustankorkean lähistöllä Ladunmajan parkkipaikka ja Ristikivessä Sippulantien jatkona oleva hiekkatien mutka. Myös Keljonlahden Harakkasaaren venesataman risteyksessä lojuu huonekaluja ja televisiota. Keskustan liepeillä Kankaan Kympinkadun risteyksessä lepäilee sohvatuoleja.

– Yleensä nämä paikat ovat sopivan suojaisia. Yllättävän kauas ihmiset viitsivät niitä viedä, kummastelee Kupari.

Tästä luvattomasta toiminnasta koituu kaupungille ja kaupunkilaisille muutakin kuin ihmettelyn aihetta, sillä paikkojen siivoaminen ja romujen poiskuljettaminen maksaa. Kupari arvioi, että joka vuosi kustannukset ovat kymmenen tuhannen euron tasoa.

Kaupungin katu- ja puistoalueilla havaituista jätekuormista voi tehdä ilmoituksen kaupunkirakennepalveluihin kätevimmin verkkosivujen palautepalvelun kautta.

– Juuri olin vastaamassa ilmoitukseen, joka tuli Heinälammelta, kertoi Kupari loppuviikosta.

Jätteet käydään keräämässä tilanteen mukaan muutaman viikon kuluessa. Kupari tosin kannustaa kaupunkilaisia myös oma-aloitteisuuteen, pienemmät jätemäärät, kuten vähäiset lasinsirut voi siivota itsekin.

Mustankorkean jätteenkäsittelykeskuksessa on kotitalouksille tarkoitettu jätteiden lajittelupiha, jolta löytyy oma lavansa jopa 16 jätejakeelle sekä niiden lisäksi sähkö- ja elektroniikkaromulle. Pienkuormien hintahaarukka on 7–35 euroa, mutta maksutta lajittelupihalle saa tuoda useita jätelajeja, kuten sähkölaitteita, vaarallisia jätteitä, pieniä eriä kyllästettyä tai käsittelemätöntä puuta.

Mustankorkean jätteenvastaanotto on avoinna arkisin kello 7–19 ja touko–elokuussa myös lauantaisin kello 9–14.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .