Eri uskontokunnat marssivat rauhan puolesta Helsingissä ja Turussa

Sadat ihmiset marssivat sunnuntaina Helsingissä rauhan puolesta eri uskontokuntien yhdessä järjestämässä tilaisuudessa. Ennen marssia eri uskontojen edustajat tuomitsivat kukin vuorollaan vihan ja väkivallan. He kertoivat pyrkivänsä marssilla "herättelemään hyviä voimia".

Marssijoiden joukko suuntasi lopulta Ranskan suurlähetystölle Kaivopuistoon.

Suomeen saapuneiden pakolaisten edustajat vetosivat Helsingin tuomiokirkon edustalle kerääntyneeseen väkijoukkoon. He sanoivat olevansa syvästi pahoillaan Pariisin tapahtumista ja toivovansa, ettei niistä syytettäisi heitä. Me pakenimme samaa terroria, jota Pariisissakin nyt tapahtui, he muistuttivat.

– Viime aikojen tapahtumat ovat järkyttäneet niin, että halusin lähteä mukaan, kertoi Senaatintorille lastensa kanssa saapunut Tiina Aalto. Hän viittasi Pariisin terrori-iskujen lisäksi myös Syyrian sotaan ja pakolaiskriisiin.

Kolme- ja kuusivuotiaille lapsilleen Aalto ei ole kertonut iskuista.

– Kerroin vaan, että maailmassa tapahtuu pahoja asioita ja lähdetään kaikki yhdessä vastustamaan niitä.

Aallon Egyptistä kotoisin oleva mies ei päässyt paikalle työkiireiden takia. Lapset ovat muslimeja. Aalto kertoo kuulleensa tuttaviltaan lisääntyneestä arkipäivän rasismista Suomessa, mutta itse hän ei ole siihen törmännyt.

"En pysty puhumaan"

Kirkon rappusilla istui tilaisuuden aikana pää painuksissa nuori nainen.

– En pysty puhumaan tästä. Olen Ranskasta, hän sanoi ja alkoi itkeä.

Pekka Yrjänä Hiltunen kertoi halunneensa osallistua "solidaarisuudesta tätä käsittämätöntä sotkua" kohtaan. Sotkulla hän kertoi tarkoittavansa monia asioita, niin Syyrian, Irakin ja Afganistanin tilanteita kuin pakolaisiksi lähtevien nuorten miesten syrjäytymistä.

Rauhanmarssille osallistui edustajia muun muassa evankelisluterilaisista seurakunnista, islamilaisista sunni- ja shiiayhteisöistä, juutalaisesta seurakunnasta ja ortodoksisesta sekä katolisesta kirkosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.