"Tällä kaverilla ei käy flaksi" – katso kuva erikoisesta luontokappaleesta

Jämsänkoskelainen Alpo Mäki bongasi loppiaisena lintulaudalla käyneen hyvin erikoisen näköisen vieraan. Kyseessä oli tunnistettavasti fasaani, mutta yksi asia oli pielessä – fasaani oli lähestulkoon albiino.

Normaalisti urosfasaanin tunnistaa kuparinruskeasta väristä ja mustista täplistään. Jämsänkoskella nähdyn fasaanin täplät olivat kyllä tallella, mutta kuparinruskea väritys oli vaihtunut valkoiseen. Albiinolla fasaanilla silmien ympärillä oleva kirkkaanpunainen väritys oli myös tallella.

Fasaani vieraili Mäkien talon takapihalla Jämsänkosken Rekolassa ainoastaan yhtenä päivänä. Loppiaisena fasaani pinkoi lintulaudan juurelle muutamaan kertaan, ruokaili lintulaudan lyhteellä hetken ja juoksi sitten taas pajukkoon. Sen jälkeen sitä ei enää nähty.

– Mietittiin, että olisikohan lintulaudan lähellä liidelleellä kanahaukalla tekemistä asian kanssa. Toisaalta kanahaukka on käynyt useamminkin väijymässä lintulaudalla vierailevia pikkulintuja, joten ei voi tietää, onko kanahaukka syyllinen fasaanin katoamiseen, Mäki mietti.

"Ei käy flaksi"

Keski-Suomen lintutieteellisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Harri Högmander kertoo, että lintumaailmassa albiinoyksilöitäkin tavataan, mutta ne ovat harvinaisia. Sinänsä täysin poikkeuksellisesta yksilöstä ei ole kyse.

– Niin sanotuissa urbaaneissa lajeissa, kuten esimerkiksi kaupungissa elävissä puluissa, albiinoja ja värimuunnoksia tavataan jopa usein. Sen sijaan "täysin villeissä" lajeissa näitä tavataan harvemmin, koska eläinmaailmassa erilaisuutta ei suvaita, Högmander sanoo.

Högmanderin mukaan kuvan fasaani ei ole täysin albiino, sillä esimerkiksi sen silmät eivät ole valkoiset. Myös osittain höyhenpeitteeseen jääneet täplät kielivät niin sanotusta "osittaisalbiinoudesta".

– Voisi kuvitella, ettei fasaanilla tällainen ole eduksi, sillä se on luontaisesti niin korea lintu ja viestii värityksellään erinomaisuuttaan. Voi olla, ettei tällä koiraalla käy flaksi, Högmander sanoo.

– Mutta toisaalta näin talvisaikaan vaalea peite toimii erinomaisena suojanaamiona. Kesällä tosin voi olla hankalaa, kun fasaani on luonnossa loistavana maalitauluna, hän jatkaa.

Oletko tavannut erikoista luontokappaletta tai luonnonilmiötä? Saitko kuvan? Lähetä kuva erikoisesta havainnostasi sähköpostilla osoitteeseen verkkotoimitus@keskisuomalainen.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.