Erikoiskuljetus Nelostiellä: Valkohai matkalla Helsinkiin

Valkohaista se alkoi ja siihen se päättyy. Fish Artin kalanäyttelyn historia Pihtiputaan Putaanportissa on ohi.

Viimeisenä näyttelypaikaltaan poistuu näyttelyn komistus, 9-metrinen, erittäin aidon näköinen valkohai. Luonnossa jopa 3 000 kiloa painava hai on lasikuituversiona 250 kilon järkäle.

Yrittäjä, konservaattori Jukka Saari irrotti siltä evän ja pyrstön. Harmaanvalkoinen jättiläinen pakattiin kuplamuoviin ja ahdettiin rekka-autoon.

Perjantaina iltapäivällä se aloittaa matkansa kohti Helsinkiä ja Luonnontieteellisen keskusmuseon Elämän historia -näyttelyä. Helsingin päässä se joudutaan nostamaan kadulta suoraan kolmannen kerroksen ikkunasta sisään, koska ovet ovat liian pieniä.

– Olen puolitoista viikkoa purkanut tätä näyttelyä ja ensimmäisen riman irrotus otti lujille. Olen kuitenkin iloinen, että kaikille näyttelyn kaloille on löytynyt uusi sijoituspaikka. Osa meni eräälle ravintolatoimijalle. Erityisen hienoa on, että museo osti tämän hain hyvään kotiin, toteaa Saari.

Hain muotit ovat tallessa, ja kaksoiskappaleellekin on myös ilmennyt kiinnostusta.

Fish Artin kalanäyttely toimi Pihtiputaalla viisi vuotta. Käynnistymisvaiheessa Pihtiputaan kunta antoi sille vahvaa tukea. Saari kiittää erityisesti entisen kunnanjohtajan Erkki Nikkilän panosta.

Viime kesänä Jukka Saari joutui tekemään päätöksen näyttelyn lopettamisesta. Kohteen olisi pitänyt uudistua, ja siihen Saarella oli jo valmiit nuotit. Toiseen kerrokseen olisi rakentunut Suomen kaikkien kalalajien ja niiden ennätyssaalisyksilöiden näyttely. Tähän panostukseen kunnan usko ei riittänyt.

Saari jatkaa luonnontieteellisten, erityisesti vesistöihin liittyvien tilausnäyttelyiden tekijänä sekä kalojen täyttäjänä. Ehkä vielä joskus... jos sopiva paikka ja yhteistyökumppani ilmaantuu, toteutuu suomenennätyskalojenkin näyttely.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .