Erikoisoluet katoamassa Suomesta – "Aiheuttaa turhaa vastakkainasettelua"

Usein kuulee puhuttavan erikoisoluista, mutta mikä tekee oluesta erikoisen? Juha Honkanen Olutkulttuuriseurasta kertoo, ettei erikoisoluella ole varsinaisesti virallista määritelmää, vaan termi on ujuttautunut käyttöön luultavasti Alkon tuoteluokitteluista.

– Suomessa suositut vaaleat massalagerit muodostavat oman kategoriansa, niinsanotut perusoluet, ja muihin oluttyyleihin kuuluvat ovat sitten näitä erikoisoluita. Erikoisoluella siis viitataan yleensä muihin kuin teollisuuspanimoiden valmistamiin vaaleisiin massalagereihin, Honkanen kommentoi.

Alko on kuitenkin muuttanut luokitteluaan erilaisten oluiden yleistyttyä. Nykyään valikoimassa huomioidaan erikseen erilaiset lagerit, alet, pilsit ja porterit. Erikoisuus on mainittu omana kategorianaan, mutta se viittaa vaikeasti luokiteltaviin tai hyvin pieniin tyylisuuntiin.

Vaikka Alkosta erikoisolutta ei enää löydä, esiintyy se silti markettien hyllyillä ja arkipuheessa varsin usein. Honkosen mukaan muualla maailmassa ei juurikaan puhuta erikoisoluista. Termi onkin hänen mielestään huono, sillä se ei palvele kehittyvää suomalaista olutmaailmaa.

– Mielestämme käsitteen käytöstä pitäisi pyrkiä luopumaan, sillä se aiheuttaa turhaa vastakkainasettelua vielä pahasti kehitysvaiheessa olevalle suomalaiselle olutkulttuurille, Honkonen toteaa.

Asiantuntijan mielestä oluet kannattaisi mielummin lajitella Alkon tapaan tyyleittän. Tai vaihtoehtoisesti valmistustavan mukaan, onko kyseessä teollisesti tuotettu massabisse vai käsityönä tehty pienpanimo-olut.

Uusimmat

Kotimaa

Perussuomalaisten Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"

Partio on kasvattanut jäsenmääräänsä 10  000:lla viidessä vuodessa – retkeily on edelleen nuorten mieleen, vaikkei partio pelkkää eränkäyntiä olekaan

Sää jatkuu lämpimänä – "Kuivuus taitaa jatkua monta päivää"

Aiotko polttaa pääsiäisvalkeaa tänään? Ilmoita siitä etukäteen, Keski-Suomen pelastuslaitos toivoo – katso yhteystiedot tästä

"Kevätjää on todella petollinen" – lämmin huhtikuu haurastuttaa jäitä vauhdilla ympäri Suomen

Iso ja pieni jyräsivät suklaamunatestissä: Keskisuomalaisen raati maistoi 12 munaa ja oli aika ankara

Oletko nähnyt tätä miestä? Jämsäläinen Erkki, 90, on kateissa – poliisi pyytää havaintoja

Rattijuoppo teki hurjia ohituksia Tikkakoskella – vauhtia jopa 140 km/h

Ruohikkopalovaroitukset saattavat sammuttaa pääsiäiskokot heti alkuunsa – Seurasaaressa roihunnee kaksi kokkoa, Pohjanmaalla kokot jäänevät polttamatta

Äiti huolestui, kun Bella Forsgrénia ei yhtenä päivänä kuulunut koulusta kotiin – lue vihreiden ääniharavan tarina Etiopiasta eduskuntaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.