Erikoisoluet katoamassa Suomesta – "Aiheuttaa turhaa vastakkainasettelua"

Usein kuulee puhuttavan erikoisoluista, mutta mikä tekee oluesta erikoisen? Juha Honkanen Olutkulttuuriseurasta kertoo, ettei erikoisoluella ole varsinaisesti virallista määritelmää, vaan termi on ujuttautunut käyttöön luultavasti Alkon tuoteluokitteluista.

– Suomessa suositut vaaleat massalagerit muodostavat oman kategoriansa, niinsanotut perusoluet, ja muihin oluttyyleihin kuuluvat ovat sitten näitä erikoisoluita. Erikoisoluella siis viitataan yleensä muihin kuin teollisuuspanimoiden valmistamiin vaaleisiin massalagereihin, Honkanen kommentoi.

Alko on kuitenkin muuttanut luokitteluaan erilaisten oluiden yleistyttyä. Nykyään valikoimassa huomioidaan erikseen erilaiset lagerit, alet, pilsit ja porterit. Erikoisuus on mainittu omana kategorianaan, mutta se viittaa vaikeasti luokiteltaviin tai hyvin pieniin tyylisuuntiin.

Vaikka Alkosta erikoisolutta ei enää löydä, esiintyy se silti markettien hyllyillä ja arkipuheessa varsin usein. Honkosen mukaan muualla maailmassa ei juurikaan puhuta erikoisoluista. Termi onkin hänen mielestään huono, sillä se ei palvele kehittyvää suomalaista olutmaailmaa.

– Mielestämme käsitteen käytöstä pitäisi pyrkiä luopumaan, sillä se aiheuttaa turhaa vastakkainasettelua vielä pahasti kehitysvaiheessa olevalle suomalaiselle olutkulttuurille, Honkonen toteaa.

Asiantuntijan mielestä oluet kannattaisi mielummin lajitella Alkon tapaan tyyleittän. Tai vaihtoehtoisesti valmistustavan mukaan, onko kyseessä teollisesti tuotettu massabisse vai käsityönä tehty pienpanimo-olut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylän AaltoAlvarin vastasauna on ollut kuukausia poissa käytöstä, eikä avaamisajankohdasta ole tietoa – Saunaseura huolestunut tilanteesta

Jorman tilaaman otsalampun laturi räjähti: "Se oli jumalaton pamaus" – Julkinen keskustelu turvallisuudesta sai pelastustoimen aloittamaan akkupalojen tilastoinnin

Todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun ensi keväänä – Yliopistot julkaisivat tiedot aloituspaikkojen osuudesta jo kesällä 2018, milloin tulevat ammattikorkeakoulujen tiedot?

Lännen media: Vain kolmasosa suomalaisista tietää, kuka on eduskunnan puhemies

Laukaalaisvanhemmille kavallustuomiot rahojen "lainaamisesta" lasten tileiltä

Yön uutiskooste: Barcelonassa mellakoitiin, Brexitistä äänestys, naisten asema Suomen pörssiyhtiöissä parantunut

Uutinen Nikolai Bobrikovin murhasta levisi nopeammin Meksikoon kuin Mikkeliin

Tuhansia "turhia" työtunteja ja satoja äänestyksiä: eduskunnan budjettisyksy halutaan tiiviimmäksi

Pääsihteeri Paavola: ”Olen kansanedustajien palvelija”

Lääkärijonoissa viikkojen haitari – kiireetöntä lääkäriaikaa joutuu Keski-Suomessa odottamaan jopa yli 50 päivää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.