Erikoistutkija Nato-jäsenyydestä: Uskottava pelote edellyttäisi USA:n asevoimia pysyvästi Suomeen - Näin Venäjä reagoisi

Suomen Nato-jäsenyydestä saattaisi olla enemmän haittaa kuin hyötyä maamme turvallisuudelle. Tällaisen johtopäätöksen tekee everstiluutnantti Fred Blombergs, joka työskentelee erikoistutkijana Puolustusvoimien tutkimuslaitoksella. Blombergs kirjoittaa Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden eduista ja haitoista tuoreessa Sotilasaikakauslehdessä.

Blombergs korostaa, että esittämänsä väitteet ovat hänen henkilökohtaisia tulkintoja ja johtopäätöksiä "realismin koulukunnista ja teorioista".

Blombergsin mukaan Venäjä kokisi Suomen Nato-jäsenyyden turvallisuusuhkana, koska uskottava pelote edellyttäisi käytännössä Yhdysvaltojen asevoimien pysyvää läsnäoloa Suomessa.

"Kun puolustuksellisen suurvallan (Venäjän) turvallisuus heikkenee, siitä saattaa tulla entistä vaarallisempi hyökkäyksellinen suurvalta", Blombergs kirjoittaa.

Hänen mukaansa Suomi on Venäjälle "puskurivaltio", joka ei saa joutua vihamielisen suurvallan käyttöön.

"Venäjällä ei ole tarvetta hyökätä Suomeen puolustuksellisista syistä, jos siihen ei Suomen alueelta kohdistu toisten suurvaltojen sotilaallisen hyökkäyksen uhkaa. Tästä syystä Suomi kykenee pienentämään Venäjän potentiaalista turvallisuusuhkaa sotilaallisella liittoutumattomuudella ja huolehtimalla alueensa puolustamisesta", Blombergs kirjoittaa.

"Hyökkäyksen todennäköisyys ei ole kasvanut"

Hänen mukaansa Suomen Nato-jäsenyyttä on vaikea perustella Venäjän voimistuneella sotilasuhalla, koska Venäjä ei ole tällä hetkellä laajentumiseen pyrkivä aggressiivinen suurvalta. Blombergsin mukaan Venäjän päämääränä on sen sijaan ollut säilyttää etupiirivyöhykkeensä ja estää Yhdysvaltojen ja muiden suurvaltojen vaikutusvallan kasvu entisen Neuvosliiton alueella.

"Venäjän sotilaallinen vahvistuminen viime vuosina on kieltämättä voimistanut Suomeen kohdistunutta Venäjän potentiaalista uhkaa. Tästä huolimatta hyökkäyksen todennäköisyys Suomeen ei ole kasvanut", Blombergs kirjoittaa.

Hän korostaa, että realismin perusteella on mahdoton antaa yksiselitteistä vastausta siihen, pitäisikö Suomen liittyä Natoon Venäjän turvallisuusuhan takia vai ei.

"Realismin näkökulmasta tarkasteltuna tällä hetkellä – etenkin kun Yhdysvaltojen hegemonia (ylivalta) rajoittaa Venäjän valtapoliittista toimintavapautta – ei ole riittäviä perusteita sille, että Suomen kannattaisi muuttaa nykyistä turvallisuuspoliittista ratkaisuaan, joka on käytännössä toiminut viimeiset 70 vuotta", Blombergs kirjoittaa.

"Jos tilanne muuttuu, johtopäätöskin saattaa muuttua"

Keskisuomalaiselle Blombergs totesi torstaina, että Suomen liittoutumisessa voi olla myös myönteisiä vaikutuksia, kuten Yhdysvaltojen tarjoama sotilaallinen pelote.

– Johtopäätökseni Suomen Nato-jäsenyyden haitoista ja eduista liittyvät nimenomaan nykyiseen kansainvälispoliittiseen tilanteeseen. Jos tilanne muuttuu, johtopäätöskin saattaa muuttua.

Blombergsin kirjoitus Upseeriliiton julkaisemassa Sotilasaikakauslehdessä on lyhennelmä artikkelista "Suomen Nato-jäsenyyden edut ja haitat realismin näkökulmasta tarkasteltuna". Artikkeli julkaistaan kokonaan ensi vuonna ilmestyvässä teoksessa "Suomen turvallisuuspoliittinen ratkaisu".

Otsikkoa muokattu kello 14.20.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sairaanhoitaja Riitta Ekonen lähtee jokaiseen työvuoroon tietämättä, mitä on edessä – korona-ahdistus ei näy töissä, mutta tuntuu välillä kotona

Eristys käynnisti leipomisbuumin – jauhoja ja hiivaa myydään ennätystahtiin

Sairaanhoitopiirit metsästävät kuumeisesti suojatarvikkeita, varusteiden käytöstä ristiriitaisia ohjeita – "Huoltovarmuuskeskukseen ei voi nojautua"

USU-gallup: Kansa luottaa hallitukseen ja viranomaisiin, aniharvalta täystuki oppositiolle – "Tämä on vähän epäreilua"

Moni jyväskyläläinen ravintola on sulkenut ovensa kokonaan, mutta osa sinnittelee take awayn ja ruokalähettien turvin – "Itselle ei tarvitse tällä hetkellä palkkaa laskea"

Eristäytyminen laittaa pientenkin lasten sosiaalisen elämän uusiksi, mutta vanhemmat voivat tehdä paljon tilanteen helpottamiseksi

Hiljainen viikko huipentuu tavallista hiljaisempana, kun korona ajaa pitkänperjantain messut verkkoon

Pappi saarnasi koronan tyhjentämässä kirkossa Jyväskylässä – pääsiäisen sanoma leviää nyt verkon kautta

Jämsässä ruoka-apua myös toiseen asteen opiskelijoille

”Emme ole syyllistyneet virkarikokseen”, toteavat valtuutetut Kirsi Knuuttila ja Aila Paloniemi – katso tästä, mistä Jyväskylän kaupunki heitä oikein syyttää

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.