Ero vähentää miesten liikkumista, uusi parisuhde naisten – Tutkija: Askelmäärien nousu keskittyy ylimpiin sosiaaliluokkiin

Naiset jotka ovat löytäneet uuden elämänkumppanin liikkuvat vähemmin kuin naimisissa olevat naiset. Eronneiden miesten arkiaskeleet sen sijaan vähenevät.

Tämä ilmenee Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdystä tutkimuksesta, jossa mitattiin fyysistä aktiivisuutta askelmittarin avulla.

–  Vaikuttaa siltä, että elämäntilanteen muutos eron tai uuden parisuhteen myötä vaikuttaa aktiivisuuteen miehillä ja naisilla eri tavoin, sanoo tutkijatohtori Kasper Salin.

Yhtä selvittävää syytä parisuhteen muutosten vaikutuksista fyysiseen aktiivisuuteen tutkijoilla ei ole.

Tutkimuksessa selvitettiin myös sosioekonomisen aseman yhteyksiä fyysiseen aktiivisuuden muutoksiin.

Varakkaimpien miesten aerobinen askellus viikonloppuisin nousi neljän tutkimusvuoden aikana, samoin kun varakkaiden naisten aerobiset askeleet arkipäivinä.

–  Seurantajakso kuitenkin osoitti, että askelmäärien nousu keskittyy ylimpiin sosiaaliluokkiin, etenkin aerobisissa askeleissa. Fyysisen kunnon ja työkyvyn ylläpitämisen näkökulmasta juuri aerobisen askelten lisääminen onkin tärkeää, Salin toteaa.

Arjessa liikkuminen myös tärkeää

Salin muistuttaa kuitenkin, ettei arkiaskeleiden tärkeyttä pidä aliarvioida.

–  Askeleet kertyvät päivän mittaan moneen otteeseen, mikäli siihen antaa mahdollisuuden. Askelten lisäämiseksi ei välttämättä tarvitse joka päivä lähteä erikseen liikkumaan. Sen sijaan arjen valintoihin tulisi kiinnittää huomiota. Osa päivittäisistä siirtymistä voisi tehdä auton sijasta kävellen tai hissin vaihtaa portaisiin, Salin sanoo

Aerobisilla askelilla tarkoitetaan pidempikestoista ja intensiivistä liikuntajaksoa askeltiheyden ollessa vähintään 60 askelta minuutissa.

Tutkimuksessa askeleet mitattiin viikon ajan vuosina 2007 ja 2011 yhteensä 1  033 osallistujalta. Seurantajakson alussa tutkittavat olivat 34–49-vuotiaita. Kokonaisaskelmäärä nousi hieman neljän vuoden seurantajakson aikana. Suositellun 10  000 päivittäisen askeleen määrän saavutti vuonna 2007 viidennes ja vuonna 2011 neljännes osallistujista.

Tutkimus on osa Laseri-tutkimuskokonaisuutta. Laseri (Lasten ja nuorten sepelvaltimotaudin riskitekijät) on jo yli 30 vuotta kestänyt seurantatutkimus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.