Erotettu lestadiolaispappi: "Hengellistä väkivaltaa ja kiusaamista"

Jyväskylän rauhanyhdistys vapautti viime sunnuntaina jyväskyläläisen seurakuntapastori Tuomas Palolan yhdistyksen puhujan tehtävistä. Palolalle itselleen ei erottamisesta ole yhdistyksestä tiedotettu mitään.

Hän arvioi, että taustalla vaikuttaa kiista liikkeen keskeisestä opista "Jumalan valtakunnan huoneen hallituksesta".

– Kyseinen oppi on ainesta, joka kasautui vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen 1960–1970-luvuilla. Keskeistä opissa on se, että olisi olemassa ihmisyhteisö, joka voi astua tavallisen ihmisen ja Jumalan väliin ja toimia hengellisenä auktoriteettina, Palola sanoo.

Hänen mukaansa tällaisina hengellistä auktoriteettia omaavina yhteisöinä käsitetään liikkeessä yleensä keskusyhdistyksen johtokunta sekä rauhanyhdistysten johtokunnat.

"Hoitokokoukset hengellistä väkivaltaa"

Palolan mukaan opin mukana on samalla oikeutettu hengellisen väkivallan koneisto, kuten hoitokokoukset.

– Virallisesti tämä opetus on pyritty lopettamaan jo 1980-luvulla, mutta se on jäänyt edelleen elämään liikkeessä, Palola summaa.

Hän kertoo itse haluavansa palauttaa liikkeen niille juurille, joilta se on alun perin ponnistanut liikkeelle.

– Siihen kuuluu raamattukeskeisyys ja julistus Kristuksesta syntien sovittajana, Palola summaa.

"Koen olevani vanhoillislestadiolainen"

Palola kertoo olleensa linjaustensa takia erinäisissä hoitokokouksissa, joissa on odotettu, että hän muuttaisi mieltään ja pyytäisi anteeksi.

– Koen, että niissä on ollut läsnä hengellistä väkivaltaa ja kiusaamista, Palola sanoo.

Hän ei kuitenkaan aio jättää vanhoillislestadiolaista liikettä ristiriitojen takia.

– Yhteydet vanhoillislestadiolaisuuteen eivät minun puoleltani katkea. Pitäisin valitettavana sitä, jos ne yhteisön puolelta katkaistaan. Koen olevani vanhoillislestadiolainen niin hengellisesti kuin etnisestikin, hän huomauttaa.

Jyväskylän rauhanyhdistys ei halunnut kommentoida tilannetta Keskisuomalaiselle.

Piispan vetoomus ei vaikuttanut

Myös Lapuan piispa Simo Peura puuttui asiaan tiistaina. Peura toivoo Jyväskylän rauhanyhdistyksen johtokunnalta selvitystä asiasta. Hän aikoo myös vierailla rauhanyhdistyksellä sunnuntaina 29. maaliskuuta.

Peura totesi tiedotteessaan tiistaina, että hän on huolestuneena seurannut Jyväskylän rauhanyhdistyksen toimia, jotka ovat kohdistuneet Palolaan.

– Pidän erittäin valitettavana johtokunnan sunnuntaina julkistamaa päätöstä vapauttaa Palola puhujan tehtävästä. Vetoomuksestani huolimatta yhdistys kieltäytyi ottamasta päätöstä uudelleenarvioitavaksi, Peura kertoo tiedotteessaan.

Myös Jyväskylän seurakunnan kirkkoherra Arto Viitala on linjannut, että tilanne vaatii keskustelua seurakunnan ja yhdistyksen välillä.

Vanhoillislestadiolaisuus on yksi luterilaisen kirkon viidestä perinteisestä herätysliikkeestä, ja sen toiminta on organisoitunut paikallisten rauhanyhdistysten ympärille.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .