Esitutkinta: Iskukohteeksi kaavailtiin ilmeisesti päärakennusta

Yliopistoiskun kohteeksi kaavailtiin ilmeisesti Helsingin yliopiston päärakennusta. Poliisin esitutkinnan mukaan toinen iskun valmistelusta epäilty kertoi kaksikon käyneen tutustumassa Helsingin tuomiokirkon vieressä olevaan rakennukseen.

Kirkon läheisyydessä sijaitsee päärakennus. Tosin kirkon vieressä sijaitsee myös Helsingin yliopistomuseo.

Ennen kohteen valikoitumista Helsingin yliopistoksi kaksikko oli keskustellut muun muassa iskusta elokuvateatteriin tai johonkin televisioituun tapahtumaan.

Syyttäjän mukaan mies ja nainen suunnittelivat 50 ihmisen surmaamista Helsingin yliopistolla. Kaksikko kiistää rikoksen. Esimerkiksi miehen puolustuksen mukaan kyse ei ollut todellisesta suunnitelmasta vaan fantasioinnista.

Yliopistoiskun valmistelusta syytetty nainen kertoi oikeudessa, että ihmisten osoittama tunteettomuus sai hänet miettimään joukkomurha-ajatuksia. Ne heräsivät, kun oli paha olla. Nainen kiistää syytteen ja sanoi oikeudessa itkuisena, ettei olisi pystynyt oikeasti tekemään mitään iskua.

Nainen kertoi etsineensä ystävää tai opiskelupaikkaa ja yrittäneensä näin saada elämänsä kohenemaan.

Hän kertoi oikeudessa, kuinka joutui päättämään yliopisto-opiskelunsa Joensuussa, kun ei onnistunut saamaan ystäviä. Tästä hän sanoi saaneensa trauman.

Miespuolista epäiltyä oli puolestaan kiusattu perus- ja ammattikoulun ajan. Esitutkinnan mukaan hän halusi näyttää, mihin kiusaaminen voi pahimmillaan johtaa. Kuulusteluissa mies sanoi, ettei ollut iskun suunnittelussa tosissaan. Mies kiistää, että olisi missään vaiheessa valmistellut mitään joukkosurmaa.

Miehen mukaan hän kirjoitti suurimman osan sähköpostiviesteistä joko masentuneena tai humalassa. Hän sanoi, ettei hänellä ollut koskaan aikomusta tehdä mitään iskua.

Miehen mukaan sähköpostien tarkoituksena oli vain ylläpitää kontaktia naiseen eli toiseen syytettyyn. Samasta syystä mies kertoi ottaneensa mukaan varsijousen ja lippaat, kun tuli tapaamaan naista Helsinkiin.

Syyttäjän mukaan yliopistoiskun valmistelu paljastui poliisille, kun tekoon yritettiin värvätä kolmatta ihmistä. Syyttäjä kertoo, että värvättävä kertoi asiasta ystävälleen, joka ilmoitti poliisille.

Syytetyt kiistävät rikoksen. Puolustuksen mukaan esimerkiksi myrkkykaasun valmistamiseen ei olisi ollut todellisia mahdollisuuksia. Nainen myöntää keskustelleensa asiasta toisen epäillyn kanssa, mutta keskustelujen todellinen tarkoitus oli hänen mukaansa saada aikaan vain jonkinlainen ihmiskontakti.

Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola on järkyttynyt yliopistoon suunnitellusta iskusta. Hän sanoo kuitenkin olevansa helpottunut, että isku saatiin estettyä.

Kolan mukaan yliopistolla on valmius toimia kriisitilanteissa. Yliopiston on tarkoitus käydä läpi turvallisuuskäytäntönsä, kun tapauksen yksityiskohdista saadaan tarkempaa tietoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.