Eskin kioskille virtasi ihmisiä muistelemaan rakasta paikkaa – epäilty tahallaan sytytys mietityttää omistaja Esko Ylästä: "Pahaa en ole kenellekään halunnut"

Näky Asmalammentielle on lohduton. Eskin kioskin katto on hiiltynyt täysin mustaksi, eikä terassin kulmissakaan ole kuin pari valkoista lautaa.

Kioskin ulkopuolelle on kerääntynyt parikymmentä ihmistä ja lisää tulee koko ajan. Osa jää ihmettelemään palanutta rakennusta kauempaa, ja jotkut käyvät tervehtimässä apein mielin kioskin omistaja Esko Ylästä.

Yläsen vuodesta 1993 lähtien pitämä kioski oli tärkeä palanen asukkaiden arkea Asmalammella Jyskässä. Erityisen tärkeä se oli alueen nuorille.

– Pikkukakarasta asti olen täällä käynyt, sanoo Petro Pirttimäki.

– Eilen vielä kävin ostamassa viimeisen hammasharjan, Viljami Tuominen kertoo vieressä.

 

Tuominen, Pirttimäki ja Niko Patamaa näkivät tutun kokoontumispaikkansa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ilmiliekeissä ajaessaan autolla ohi.

Paikalle jo saapunut pelastuslaitos oli saanut hälytyksen palosta hieman ennen kolmea. Ylänen sai soiton poliisilta kolmen jälkeen.

– Siinä ei sen kummempia ehtinyt ajatella. Äkkiä vain katsomaan, mikä tilanne on.

 

Tilanne ei jättänyt juuri vaihtoehtoja. Katsellessaan kioskinsa palamista kauempaa Ylänen kertoo ajatelleensa, että se on tässä nyt.

Yläsen oli tarkoitus jäädä vuodenvaihteessa eläkkeelle, ja jatkaa kioskin pyörittämistä sen jälkeen vuoden verran toiminta pikkuhiljaa alas ajaen. Lopusta tuli kuitenkin toisenlainen.

– Eihän tämä mukavalta tunnu.

Ylänen aikoo vielä toistaiseksi jatkaa viikoittaista kioskitoimintaa Akselin ja Elinan sekä Piippurannan vanhainkodeissa.

Ylänen ehti pyörittää Eskin kioskia yli 26 vuoden ajan. Muistoja on kertynyt tukkukaupalla, mutta niitä kaikkia ei ole raivaustyön ohessa ehtinyt vielä miettimään.

Jotain paikan tärkeydestä kertoo se, että Pirttimäki, Tuominen ja Patamaa halusivat ottaa mukaansa palossa säästyneen muovisen kuppituolin – Yläsen signeerauksella, totta kai.

Ylästä naurattaa.

– Hekin ovat pikkupojasta asti tässä käyneet. Seitsemänvuotiaasta, ja nyt ovat parikymppisiä.

– Tuossa on ollut sellainen sivuhuone, missä he ovat istuneet tuntitolkulla. Juoneet limsaa, ja nyt viime vuosina paistaneet pitsoja.

Alueen epävirallisen nuorisotilan pitäjälle suunnitellaan kunniamainintaa, kertoo Jyskään pari vuotta ennen Eskin kioskin avaamista muuttanut Hannu Heikkinen.

– Suunnitteilla on asukastapahtuma, jossa Eskille on tarkoitus myöntää Jyskän kunniakansalaisuus.

 

Poliisi epäilee Eskin kioskin paloa tahallaan sytytetyksi. Niin arvelee myös Ylänen itse.

Läheisestä lehtiroskiksesta löytyi hiiltymätön lauta, joka on Yläsen mukaan revitty ulko-oven pielestä. Joku on saattanut yrittää ensin murtautua kioskiin ja sitten sytyttää paikan tuleen, kioskin omistaja epäilee.

 

Jos epäilty tahallaan sytyttäminen vahvistetaan, herää kysymys, miksi joku olisi näin tehnyt. Sitä ihmettelivät monet sunnuntaina paikalla olleet, Ylänen mukaan luettuna.

– Kyllä se mielessä käy, että kuka on ollut niin suuttunut minuun, että tällaisen tekee. Pahaa en ole kenellekään halunnut, hän sanoo hiljaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .