Esko Aho: Koivisto jatkoi Paasikiven–Kekkosen linjaa kohti länttä

Ahon mukaan presidentti Mauno Koiviston perusluonnetta kuvaa hyvin "fundeeraus".

Presidentti Mauno Koivisto jatkoi J.K. Paasikiven ja Urho Kekkosen pyrkimyksiä viedä Suomi osaksi länttä, arvioi entinen pääministeri Esko Aho. Hänen mukaansa Koiviston aikana tähän aukesi mahdollisuuksia, jotka käytettiin täysimääräisesti hyväksi.

– Ehkä on harhakäsitys, että olimme olleet itään suuntautuneita ja yhtäkkiä suunta oli länteen. Kylmän sodan aikana oli paljon rajatummat mahdollisuudet, Aho sanoo.

Ahon mukaan Koivisto halusi aina ennen päätöksiä olla varma, että tilanne ja olosuhteet olivat otolliset. Ahon mukaan Koiviston perusluonnetta kuvaa hyvin "fundeeraus". Ahon mukaan Koiviston ulkopoliittinen ajattelu ei presidenttinä muuttunut, mutta maailma ympärillä muuttui.

– Kekkonen halusi muuttaa myös olosuhteita, mutta Koivisto ei ollut samanlainen runnaaja. Joku koki tyylin epämääräiseksi ja hitaaksi, mutta hyvänä puolena oli, että tehdyt päätökset osoittautuivat pitäviksi, Aho kertoo.

Aho sanoo, että välillä ajan ollessa sopiva Koivisto teki nopeita ratkaisuja. Esimerkkinä hän käyttää YYA-sopimuksesta irtautumista. Toisaalta Koivistoa kritisoitiin hitaasta Baltian maiden itsenäisyyden tunnustamisesta.

– Koivisto piti silmällä, miten se vaikuttaisi Mihail Gorbatshoviin ja hänen asemaansa, Aho sanoo.

Nauhuri jäi käyttämättä

Aho muistaa Koiviston omaperäisen tavan nauhoittaa keskusteluita. Koivisto saattoi kutsua Ahon kiireellisestikin luokseen.

– Hän rakasti ajattelunsa kehittämistä. Ainoa syy kutsuille oli, että hän halusi puhua asiasta jota pohti ja nauhoittaa omaa puhettaan, jotta pystyi täsmentämään ajatteluaan, Aho sanoo.

Koivisto lahjoitti Aholle nauhurin, mutta Aho ei käyttänyt nauhuria keskusteluidensa nauhoittamiseen.

– Minusta tapa oli erikoinen. Ilmeisesti hänellä se toimi hyvin, ja sen takia hänen kaudestaan on paljon materiaalia tallella, Aho sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.