Espoo ja Helsinki maksoivat ensihoitajille enemmän kuin palomiehille – hovioikeuden mukaan kohtelu eriarvoista

Espoo ja Helsinki ovat kohdelleet palomiehiä ja perustason ensihoitajia eriarvoisesti maksaessaan palomiehille alempaa tehtäväkohtaista palkkaa, toteaa Helsingin hovioikeus.

Tänään antamassaan päätöksessä hovioikeus katsoo, etteivät kaupungit olleet esittäneet palomiesten alemmalle palkalle hyväksyttävää syytä.

Espoossa ja Helsingissä yhteensä liki 40 palomiestä on vaatinut kaupungeilta asiassa vahingonkorvausta. Yhdessä kanteessa on eritelty ammattiryhmien palkkaero. Kanteen mukaan ero oli vuosina 2011–2014 Helsingissä noin 220–270 euroa kuukaudessa. Palomiehille on maksettu 1 760–1 910 euroa ja ensihoitajille 2 030–2 190, kanteessa sanotaan. Kanteen tehnyt palomies vaati ansionmenetyksestä Helsingiltä korvauksena enintään 32 000 euroa.

Käräjäoikeudet hylkäsivät palomiesten kanteet, sillä ne katsoivat, etteivät palomiehen ja ensihoitajan työt olleet samanarvoisia. Hovioikeuden päätöksellä asiat palautuvat käräjäoikeuksien käsiteltäväksi.

 

Palomiehet tekivät osan ajasta ensihoitoa

 

Palomiehet olivat tehneet osan työajastaan samaa työtä kuin perustason ensihoitajat. Hovioikeus katsoi, että myös muita tehtäviä voi verrata keskenään, vaikka ammattiryhmiin sovelletaan eri työehtosopimusta ja lainsäädäntöä. Olennaista oli töiden sisältö, hovioikeus totesi.

– Arvioituaan molempien töiden laatua ja sisältöä, päätöksenteon itsenäisyyttä ja työn edellyttämää yhteistyökykyä sekä työntekijän käytettävyyttä työnantajan näkökulmasta hovioikeus katsoi, ettei tehtävien vaativuuksien välillä ollut töiden samanarvoisuuden arvioinnin kannalta ratkaisevia eroja, hovioikeus perustelee tiedotteessaan.

Hovioikeuden mukaan työt olivat kokonaisuutena arvioiden samanarvoista.

Espoon kaupungin henkilöstöjohtaja Kimmo Sarekoski sanoo STT:lle, että kaupunki maksaa ammattiryhmille edelleen eri palkkaa.

– Ne ovat eri tehtäviä.

Hän perustelee asiaa sillä, että ammattiryhmiin sovelletaan eri työehtosopimusta.

– Perustason ensihoitajat ovat hoitoalan sopimuksen piirissä ja palomiehet ovat teknisen sopimuksen piirissä. Arviointimekanismi on niissä eri.

STT ei ole tavoittanut Helsingin kaupunkia kommentoimaan asiaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pieksämäellä etsitään loukkaantunutta karhua – poliisi kehottaa välttämään alueella liikkumista

Ohikulkija havahtui outoon kopinaan – pörröinen roskisdyykkari vaati pelastuslaitoksen paikalle Keuruulla

Suomessa löydettiin uusi hoitomuoto sydänpysähdyksen saaneille

Yksimielinen päätös: Petäjävedellä sisäinen tarkastus kunnanjohtajan matkalaskuepäselvyyksistä

Yön uutiskooste: Hypo ennustaa Suomelle taloudelle seitsemän prosentin takapakkia, Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti

Halla-ahon mielestä Haaviston uskottavuus kärsii rikosepäilyistä – Mykkänen uskoo hänen ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan ulkoministerin virkaansa

Jyväskyläläiset mopoilijat kertovat törkeästä kohtelusta liikenteessä: "Autoilijoiden pitäisi antaa esimerkkiä"

Hankasalmen kunnanjohtaja tulistui jyväskyläläisen pesäpallokentän turmelleille mopoilijoille – "Keskenkasvuiset p*skiaiset"

Epävarmuus kiinteistöjen kohtalosta on "murhe ja päänvaiva" sote-uudistuksessa – osa kunnista antaa nyt tilojensa rapistua, osa investoi niihin kuin viimeistä päivää

Etäsuorituksia, perumisia ja korvauksia – suomalaisten korkeakoulujen suhtautuminen syksyn vaihtoihin vaihtelee

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.