Espoossa jäätiin vain kaksi milliä Suomen historian sateisimmasta lokakuussa

Tavanomaista lämpimämpi alkukuu koleutui lumiseksi loppukuuksi.

Mennyt lokakuu oli kumisaappaiden kuluttajien urakka-aikaa, sillä vettä tuli niin paljon, että muun muassa Espoon Nuuksiossa jäätiin vain kaksi millimetriä Suomen kaikkien aikojen lokakuun sade-ennätyksestä, kertoi Ilmatieteen laitos keskiviikkona.

Nuuksiossa mitattiin kuukauden sademääräksi 226,1 milliä, kun Suomen mittaushistorian ennätys on Vihdin Hiiskulassa vuonna 2006 mitattu 228,1 milliä.

Tulevan marraskuun aikana ei vettä pitäisi ruimia aivan samaan malliin.

– Jonkin verran epävakaisempaa on luvassa varsinkin tulevasta viikonlopusta eteenpäin, mutta mitään hirmuisia sateita ei ole tulossa. Seuraava sadealue on luvassa maanantain tietämissä, mutta ei se tunnu etelään juuri kerryttävän vettä, vaan menee Suomen keskivaiheille, Jyväskylän ja Oulun välille ja siitä ehkä jopa Etelä-Lappiin saakka, ennakoi meteorologi Jesse Heikkilä.

– Sellaista tyypillistä marraskuuta olisi luvassa. Vaan jos marraskuussakin saataisiin vähän kiinteämpää olomuotoa tuossa sateessa, niin kyllähän sillä huomattavan suuri merkitys omalle mielellekin on, positiivisessa mielessä. Lumisade kun jää näkyviin, mutta vesisade ei, sanoo Heikkilä.

Sato pilalla sateiden vuoksi

Samalla kun Etelä-Suomessa vetyttiin huolella lokakuussa, oli Pohjois-Suomessa huomattavasti kuivempaa. Lokakuun kuivin kolkka oli Utsjoen Nuorgam, jossa kuukauden sademäärä jäi 10,7 millimetriin. Nuuksiossa satoi siis 22 kertaa enemmän kuin Nuorgamissa.

Syksyn surkeat säät ovat vaikuttaneet sadonkorjuuseen koko maassa. Viljelijöiden etujärjestön MTK:n mukaan jopa viidennes sadosta jäi tänä vuonna puimatta, mistä koitui viljelijöille vähintään sadan miljoonan euron tappiot.

Myös osa viljojen syyskylvöistä jäi tekemättä, koska pelloilta ei saatu kesän viljasatoa pois alta. Luonnonvarakeskus Luke arvioi, että viljasato olisi jäämässä 3,5 miljardiin kiloon, mikä olisi yksi surkeimmista sadoista koko 2000-luvulla.