Esteettömän luonnossa liikkumisen kysyntä kasvaa – väestö ikääntyy ja liikuntarajoitteisille tarvitaan lisää kohteita

Metsähallituksella on nyt noin 70 esteetöntä kohdetta.

Esteettömälle luonnossa liikkumiselle on yhä enemmän kysyntää, ja liikkumisrajoitteisten mahdollisuuksia nauttia luonnosta mietitään nyt paljon.

Metsähallituksen Luontopalvelut-yksikkö on pohtinut keinoja, joilla esimerkiksi liikkumisrajoitteisten tapoja liikkua luonnossa monipuolistettaisiin. Tätä on suunniteltu muun muassa Metsähallituksen kumppaneineen tekemässä terveys- ja hyvinvointiohjelmassa, joka ulottuu vuoteen 2025. Luontopalvelut-yksikkö huolehtii kansallispuistojen reiteistä ja muista palveluista.

Invalidiliiton esteettömyysasiantuntija Harri Leivo sanoo, että tarvetta esteettömiin luonnossa liikkumisen mahdollisuuksiin lisää myös väestön ikääntyminen. Esimerkiksi tärkeä Lapin-kävijäryhmä, vuosisadan puolivälin tienoilla syntyneet patikoijat, alkaa vanheta.

Se, että luonnossa oleminen on hyväksi ihmiselle, otetaan nykyisin selviönä. Sillä perustellaan jokaisen ihmisen oikeutta päästä nauttimaan luonnosta.

 

Yön yli kestäville reiteille tarvetta

Metsähallituksella on nyt noin 70 esteetöntä kohdetta. Esteettömien kohteiden reitit ovat kuitenkin usein lyhyitä, muutamista sadoista metreistä pariin kilometriin.

Tarvetta olisi muun muassa yli yön kestäville reiteille, Leivo sanoo.

Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitää reittejään ja huolehtii esimerkiksi niiden varsilla sijaitsevista laavuista, erämajoista ja tulipaikoista. Esteettömyydestä pitävät huolta Metsähallituksen lisäksi kunnat, virkistysalueyhdistykset ja järjestöt. Paljon merkitystä on kuitenkin myös sillä, millaisia palveluita esimerkiksi matkailuyrittäjät tarjoavat, Leivo ja Luontopalveluiden erikoissuunnittelija Joel Erkkonen sanovat. Esteettömiä luontoretkiä tarjoavia yrityksiäkin on olemassa. Ne voivat tehdä yhteistyötä esimerkiksi järjestöjen kanssa.

– Kyselyt yrittäjiltä tuntuvat lisääntyneen, Leivo sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kangasniemellä vakava vedenjakelun häiriö – vettä vuosi repeämästä niin paljon, että koko vesitorni tyhjentyi

Lähes 13  000 ihmistä on hakenut tartuntatautipäivärahaa Kelalta – kielteisiä päätöksiä entistä vähemmän

Yön uutiskooste: Kyselyn mukaan hieman yli puolet pitää rasismia ongelmana Suomessa, Yhdysvalloissa eniten koronatartuntoja vuorokauden aikana koskaan

Ylen gallup: SDP:n kannatuksen kasvu taittui, mutta se on yhä suosituin puolue

Erikoinen kesäkuu päättyi Päivö-myrskyyn – ennätyksiä rikottiin, helteessä hikoiltiin ja kaatosateessa kastuttiin

Näin Jämsän jättipalo sai alkunsa: "Siellä on ollut jokin sinne kuulumaton tavara" – Pohjavesien näytteistä helpottava tieto

Uutissuomalainen: Puolet suomalaisista pitää rasismia merkittävänä ongelmana

USU-gallup: Suurin osa suomalaisista pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – Perussuomalaiset ja vihervasemmisto täysin eri linjoilla

Suurin osa saanut myrskyssä katkenneet sähköt takaisin, Itä-Suomessa on vielä korjattavaa

Erilainen Keskisuomalaisen teatteriarvio: "Viihdyttävä, hassu ja mielikuvituksellinen" – 10-vuotias Nikolas arvioi Mäki-Matin Maukan ja Väykän

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.