Estonian uppoaminen vastasi Kari Lehtolan karmeimpia uhkakuvia

Puhelin soi kello 4.25. Kari Lehtola kömpi vaimonsa herättämänä alakertaan ja ehti vastaamaan puhelimeen viime tipassa. Soittaja oli rajavartioston päivystävä upseeri Timo Eckstein. Viesti oli lyhyt: Utön eteläpuolella on kaatunut virolainen autolautta ja 800 ihmisen epäillään kuolleen. Viisitoista minuuttia myöhemmin Lehtola käynnisti auton ja lähti ajamaan kohti Turkua.

Onnettomuustutkija Lehtola asui tuolloin vaimonsa kanssa Helsingin Oulunkylässä. Ensimmäiset muistikuvat Estonian onnettomuudesta vuonna 1994 ovat selkeät. Lehtola kertoo soittaneensa heti puhelun jälkeen hallintopäällikölle, että pahin on nyt tapahtunut.

– Meillä oli erilaisia suuronnettomuuksia tutkiessamme sellainen kauhukuva, että jonain päivänä ruotsinlaiva kaatuu tai törmää toiseen laivaan ja uppoaa ja kuolleita tulee sadoittain. Karmeimmat uhkakuvat kävivät Estonian kohdalla toteen.

Salaliittoteoriat työllistivät

Sunnuntaina tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut Estonia upposi. Lehtola muistelee onnettomuutta edelleen ammatin kautta. Tunnetasolle ei ole varaa laskeutua.

Onnettomuus on ollut monta vuotta melko lailla unohduksissa, mutta merkkivuoden myötä se on Lehtolan mukaan alkanut palata ihmisten mieliin. Hänkään ei varta vasten muistele Estonian onnettomuutta, mutta joskus joku sattumus turmasta tulee mieleen.

Lehtola oli suomalaistutkijoista ensimmäisenä paikalla, kun Estonian onnettomuutta alettiin tutkia. Kansainväliseen tutkintakomissioon kuului tutkijoita Suomesta, Ruotsista ja Virosta. Suomen ryhmän puheenjohtajaksi valittiin Kari Lehtola, ja muutama vuosi myöhemmin hän ryhtyi johtamaan Onnettomuustutkintakeskusta.

Lehtola muistelee kansainvälisen tutkinnan olleen hieman hankalaa, koska kukaan ei työskennellyt omalla äidinkielellään. Aluksen uppoamisesta liikkui onnettomuuden aikaan myös erilaisia salaliittoteorioita, joista suurimman osan saattoi Lehtolan mukaan unohtaa saman tien.

– Yksi hulluimmista teorioista oli, että laiva olisi törmännyt sen eteen laitettuun sukellusveneeseen, koska joku halusi tuhota laivan. Uppoaminen johtui aluksen keulavisiirin murtumisesta.

Estoniasta kysellään edelleen

Lehtola uskoo, ettei Estonian kaltaista onnettomuutta voisi enää tapahtua. Laivat ovat hänen mukaansa kehittyneet, eikä esimerkiksi keulavisiirejä enää juuri käytetä. Lehtola kertoo olevansa tyytyväinen onnettomuuden tutkintaan. Vain pieniä asioita olisi voitu tehdä toisin.

Lehtola, 75, on ollut jo vuosia eläkkeellä ja asuu nykyisin Karjalohjalla vaimonsa sekä tyttärensä ja tämän lasten kanssa. Hän seurailee suuronnettomuuksia ja niiden tutkintaa vielä jonkin verran.

Estoniasta tullaan kyselemään edelleen.

– Junassa ei voi ravintolavaunuun mennä ilman, että joku kysyy jotain. Vastailen kyllä ihan mielelläni.

Entinen onnettomuustutkija ei arkaile laivalla matkustamista. Lehtola kertoo kuitenkin tarkistavansa aina laivalle mennessään "elämäntien" hytistä pelastusasemalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

”Muutaman sekunnin siellä Utön saarella ajattelin, miten kamala loppu”

Keskisuomalainen kertoi Estonian uppoamisesta 29.9.1994

Estonian viimeisestä matkasta 20 vuotta

Uusimmat

Kotimaa

Keski-Suomessa raportoitiin sunnuntaina yksi uusi koronavirustartunta

Jyväskyläläisperheen kaksi lasta altistui koronalle Mannisenmäen päiväkodissa – äiti toivoo, että syyllistämisen sijaan muistettaisi riskit: "Eilen käytiin testissä ja nyt odotellaan"

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Sotilaspoliisi jatkaa Palokan senioritalon jälkivartiointia – uudelleen syttymisen mahdollisuutta ei ole vielä täysin poissuljettu

SPR järjesti ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita Palokan tulipalosta evakuoiduille heti lauantaina – näin sinä voit auttaa

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Sunnuntain jumalanpalvelus lähettiin suorana Tikkakosken kirkosta – katso tallenne

Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille

Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja säiliörekan törmäyksessä Lumijoella

Yön uutiskooste: Jyväskylän Palokan senioritalopalon tutkinta alkaa, presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa myös toimivaltansa ulkopuolisiin asioihin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.