Etäosallistuminen lisääntymässä käräjillä – nyt syytettyäkin voi kuulla videoyhteydellä

Videoyhteyden käyttö oikeudenkäynneissä on lisääntymässä. Vuoden alussa voimaan tulleessa lakiuudistuksessa on asetettu tavoitteeksi, että yhä useampi asianosainen voi osallistua käräjäoikeuden istuntoon reaaliaikaisen videoneuvottelun avulla.

Etäosallistumisten tarvetta lisää se, että käräjäoikeuksilta on lakkautettu 14 istuntopaikkaa tämän vuoden alusta. Videokuulemisen avulla voidaan vähentää matkustamista istuntoon pitkien välimatkojen takaa.

Vuodenvaihteen lakimuutoksen jälkeen myös syytetty on voinut osallistua videoyhteyden välityksellä suulliseen käsittelyyn muutenkin kuin todistelutarkoituksessa, samoin riita-asian asianosainen, avustaja ja jopa syyttäjä. Todistajia on aiemminkin voitu kuulla etänä.

Lakimuutos koskee myös hovioikeuksia.

Etäyhteyksillä halutaan muun muassa nopeuttaa asioiden käsittelyä, vähentää matkustamista ja säästää kuluissa. Videoneuvottelua voivat ehdottaa sekä tuomioistuin että omalta osaltaan kaikki oikeudenkäyntiin osallistuvat.

–  Oikeuden puheenjohtaja ratkaisee aina, onko etäyhteys soveltuva. Rankempiin rikoskokonaisuuksiin se ei todennäköisesti sovellu, arvioi suunnittelupäällikkö Raimo Ahola oikeusministeriöstä.

Etäyhteyksiä vaikka Lapista Helsinkiin

Ahola näkisi mielellään, että videoyhteyksiä hyödynnettäisiin laajalti esimerkiksi Pohjois-Suomessa, jossa etäisyydet ovat pitkiä.

–  Yhtä lailla jos joku Etelä-Suomessa asuva on törttöillyt vaikkapa lomamatkalla Lapissa, tuomari voi päättää, että videokuuleminen ajaa saman asian kuin paikan päälle tuleminen. Toki jos oikeudenkäyntiin osallistuvat asuvat oikeusistuimen lähellä, videokuuleminen ei välttämättä ole tarkoituksenmukaista.

Videoyhteys järjestetään ensisijaisesti oikeushallinnon toimipaikasta muun muassa osallistujan tunnistamisen vuoksi. Koska käräjäoikeuksien kaikki toimipaikat ovat vähentyneet 57:stä 36:een, myös muille tiloille on kysyntää. Niitä voivat olla toisten viranomaisten tilat, lakitoimistot tai vaikka kunnantalot.

Etäyhteyksiä voitaisiin ottaa myös esimerkiksi Skype-ohjelmalla. Tämä edellyttää ainakin tietoturvan varmistamista.

Jatkossa suullinen näyttö saatetaan myös tallentaa videolle hovioikeuksia varten. Jos käräjäoikeudessa todistajien ja asianosaisten kuulemiset tallennettaisiin, heitä ei tarvittaisi enää paikan päälle valitustuomioistuimeen. Oikeusministeriössä valmistui juuri asiaa koskeva selvitys jatkokäsittelyä varten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Postin työehtosopimusneuvottelut jumissa – työtaistelu uhkaa

Pekka Perän hovissa lieventynyt tuomio jäi voimaan – KKO ei ota Talvivaaran tiedottamisrikosjuttua käsittelyyn

Mitkä ihmeen luokkabileet? Yhä useampi koululainen ei koe kuuluvansa luokkayhteisöön, mikä voi vaikuttaa vielä aikuisena

Kolumni: Tulevan insinöörin ajatuksia – "Usein törmään ihmettelyyn, kuinka naisena pärjää kaikkien miesten keskellä"

Yön uutiskooste: USA aikoo pyytää Nato-maita rankaisemaan Turkkia, Unicefin raportti: Joka kolmas pikkulapsi on aliravittu

Perussuomalaisten paikallisyhdistyksen jäsenet kokevat olevansa valtapelin uhreja – "Meidät olisi erotettu, vaikka olisimme tehneet millaisia päätöksiä tahansa"

Isännöinnistä tehdään kanteluita vain vähän: Yksittäisen asukkaan tyytymättömyys ei vaikuta kahden yrityksen väliseen sopimukseen

Etelää myöten on pakastunut – kylmintä oli yöllä Enontekiöllä

Uutissuomalainen: Hallitus kokoaa syksyllä komiteat pohtimaan esimerkiksi sosiaaliturvauudistusta ja maakuntien verotusoikeutta

Vaikeiden keskusteluiden asiantuntija Helena Åhman palaa vieläkin joskus siihen keskusteluun, jossa jähmettyi kymmenen vuotta sitten – nykyään hän tietää, miten olisi kannattanut toimia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.