Etelä-Suomen Sanomien toimittajat vaativat korvauksia potkuista

Kuusi Etelä-Suomen Sanomien entistä toimittajaa katsoo saaneensa lopputilin ikänsä takia keväällä 2009. Kukin vaati torstaina Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa syrjinnästä maksimikorvausta ja -hyvitystä: kahden vuoden palkkaa ja 15 000 euroa.

Lehteä julkaiseva Esan Kirjapaino kiistää vaateet, eikä yhtiö ole halunnut neuvotella sovinnosta oikeussalin ulkopuolella.

Kustannustalon asianajajan Jarmo Henrikssonin mukaan yhdeksän irtisanottavaa valittiin huolellisesti niin, että "vähemmän tärkeät" saivat lopputilin. Eläkeputkimahdollisuus otettiin huomioon, mutta toisaalta palkkalistoille jäi monta 1940-luvulla syntynyttä.

Toimittajien asianajajan Tuula Lehtisen mukaan kyse oli perustus-, työsopimus- ja yhdenvertaisuuslain vastaisesta ikäsyrjinnästä, kun irtisanomiset kohdistettiin supistettujen osastojen vanhimpiin työntekijöihin. Lähtöpasseja saivat 56-63-vuotiaat toimittajat työskenneltyään talossa 23-35 vuotta.

- Osaamista ei ole selvitetty asianmukaisesti. Jos puutteita oli havaittu, miksi vakavarainen yhtiö ei tarjonnut koulutusta tai järjestellyt töitä uudelleen sen sijaan, että irtisanoi ja vapautti heti työvelvollisuudesta, kysyi Lehtinen.

Hän arveli, että suojaverkoksi tarkoitetusta eläkeputkesta on tullut syrjimisen syy. Lisäksi se alentaa eläkettä pysyvästi.

Kuuden toimittajan juttua puidaan vielä perjantaina ja seitsemättä ensi viikolla. Kaksi muuta irtisanottua on otettu takaisin toimitukseen.

Riidassa on luvassa kansliatuomio syyskuun lopulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.