Etelä-Suomen viljelykasvit ovat edellä aikataulusta, muualla on normivauhti

Etelä-Suomen viljelykasvit ovat runsaan viikon edellä keskimääräisestä aikataulustaan, tiedottaa maaseutuyrityksille asiantuntijapalveluita tarjoava Pro Agria. Maan itä- ja pohjoisosissa kasvustojen kehitys on kutakuinkin tavanomaisessa vaiheessa.

Kesäkuun sateet ovat olleet kuuroittaisia, joten kasvuolosuhteissa on suurta tilakohtaista vaihtelua. Etelä-Suomessa kasvustot voivat kärsiä jo kuivuudesta.

Säilörehu on lähes korjattu maan etelä- ja keskiosissa. Lapissa säilörehun korjuu on aloitettu, mutta sateiden vuoksi se ei ole edennyt. Sato arvioidaan pääosin hyväksi tai erinomaiseksi. Kuivaheinän korjuu on käynnistynyt eteläisessä ja keskisessä Suomessa.

Mansikan pääsatokausi alkaa pian

Pro Agrian arvion mukaan tämän vuoden mansikkasato on hyvälaatuinen. Mansikan pääsatokausi alkaa pian, ja sään puolesta edellytykset sadon onnistumiselle ovat hyvät.

Etelä- ja lounaisrannikolla korjataan parhaillaan satoa harsolla suojatuista kasvustoista. Myös avomaan mansikoiden poiminta on pääsemässä vauhtiin.

Kuluvan viikon aikana harson alla sekä tunneleissa kasvaneita mansikoita päästään poimimaan myös muualla maan etelä- ja keskiosissa. Pro Agrian mukaan maan keskiosissa varsinaisen pääsatokauden odotetaan alkavan heinäkuun ensimmäisellä viikolla.

Myös herukoiden ja omenoiden raakileet kehittyvät hyvää vauhtia. Pro Agria arvioi satonäkymät tyydyttäviksi. Vadelmakasvustot ovat pölyttyneet hyvin, ja vadelman satokausi alkaa arvion mukaan heinäkuun puolivälin jälkeen.

Varhaisperunan sato on normaali

Varhaisperunan nostot käynnistyivät kesäkuun alkupuolella ja ovat nyt parhaimmillaan. Säät ovat suosineet perunaa päätuotantoalueella Lounais-Suomessa ja Turunmaan saaristossa. Pro Agrian arvion mukaan sadon määrä ja laatu ovat normaalit. Myös kesä- ja varastoperunakasvustot ovat kunnoltaan tyydyttäviä.

Myös vihanneskasvustot ovat hyvässä kasvussa. Kasvustojen laatu on ollut hyvä. Tällä hetkellä ensimmäisten varhais-, parsa- ja kukkakaali- sekä salaattierien korjuu on lopuillaan, ja pian päästään istuttamaan tilalle uudet taimet myöhäissyksyn satokautta varten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Haavisto rakentaisi vielä lomasuunnitelmat kotimaan matkailun varaan – ulkoministeri toivoo matkustuslinjausta keskiviikkoon mennessä

Toimintakiellossa olevan United Brotherhoodin jengitunnukset ovat kaikonneet ja jäseniä liikkunut Helvetin enkeleiden suuntaan – vankiloissa koronavirus pani huumebisnekset jäihin

Jyväskylän seurakunta lähettää suoran lähetyksen jumalanpalveluksesta Vaajakosken kirkosta – katso tästä kello 10

Joutsan ja Jämsän aamuyöllisiä ulosajajia epäillään törkeistä rattijuopumuksista

Auto katon kautta ympäri Kuoppamäen kurvissa Ähtärissä

Nouseva aurinko hämäsi Hankasalmella ja vesihöyry Keuruulla

Yön uutiskooste: Suomalaiset tyytyväisiä hallitukseen koronakriisissä, Kreikka sallimassa laajan matkustamisen Euroopan alueelta

Kinnulan lukion ylioppilas Leevi Leppänen, 18, putsasi pöydän seitsemällä laudaturilla – Lauantaina lukiossa koettiin yksi erikoisimmista keväjuhlista koskaan

Miksi säilyttää Jyväskylän lennot muutaman yrityksen takia? Näin vastaa lentoliikenteen merkitystä aluekehitykselle tutkinut jyväskyläläinen emeritusprofessori

HS-gallup: Iso osa suomalaisista on tyytyväisiä hallituksen toimintaan koronakriisissä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.